Peiling: Ouderschap tijdens de corona-crisis

  • 24 mei 2020
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen
Thumbnail 1.7 Ingrid Staal C

Er zijn signalen dat de druk op gezinnen in deze corona crisistijd door de geldende, beperkende maatregelen groot is. Inzicht in hoe groot deze druk is en welke invloed dit heeft op ouders ontbreekt echter. De Balansmeter, ontwikkeld door Ingrid Staal samen met JGZ-organisaties en de Universiteit Utrecht, kan een bijdrage leveren om hierin inzicht te krijgen. De Balansmeter is een korte vragenlijst met acht vragen die laat zien hoe ouders hun eigen draaglast (wat opvoeden van je vraagt) en draagkracht (wat je aankunt) beoordelen. We willen zoveel mogelijk ouders oproepen om hun ervaring te delen door de Balansmeter in te vullen. Het NCJ roept de JGZ ook op de Balansmeter te delen en zoveel mogelijk ouders op te roepen deze in te vullen. De vragenlijst is volledig anoniem. De Balansmeter kan t/m dinsdag 9 juni worden ingevuld.

Ouders over de Balansmeter:

  • "Goeie vragen want mijn vrouw vindt het allemaal best makkelijk en ik vind het af en toe best zwaar”
  • "Nou we zijn het niet altijd eens hoor. Das wel een uitdaging”
  • "Het is niet een heel groot discussiepunt of zo, het is een zoektocht zeg maar’’
  • "Het is soms wel heel erg balanceren”
  • "Tja wat maakt het makkelijker? Daar hebben we nog een hele avond over door-geboomd op de bank”

Resultaten en vervolg

De Balansmeter kan t/m dinsdag 9 juni worden ingevuld. De resultaten worden medio juni gedeeld via de website van het NCJ. Hiermee willen we vanuit de JGZ inzicht geven in de staat van de huidige draagkracht en draaglast vanuit het perspectief van ouders. Hierdoor ontstaat inzicht in hoe groot de druk is op ouders in deze corona crisistijd. Inzichten zijn nodig om tot een goede beleidsadvisering te komen en om nog beter te kunnen aansluiten bij de leefwereld van ouders.

Aangezien de peiling een momentopname betreft, wordt de peiling meerdere keren herhaald, zodat we kunnen monitoren en er mogelijk trends kunnen worden gezien.

Hoe kan de Balansmeter worden ingezet?

De balansmeter heeft momenteel twee toepassingen. De ene is deze peiling waar toe vanuit het NCJ wordt opgeroepen, eigenlijk een thermometer moment in Corona-tijd met als doel een staat van de draagkracht en draaglast van ouders kunnen weergeven. De andere manier is op het niveau van organisaties, een organisatie kan ook zelf met de Balansmeter gaan werken. Dit levert input vanuit het perspectief van ouders op, die in te zetten is om de individuele zorg goed te laten aansluiten / en of te prioriteren (in deze tijden van Corona). Inzet van de Balansmeter biedt organisaties daarnaast de kans om ook op gemeentelijk niveau een ‘staat van de draagkracht en draaglast van ouders’ aan te bieden.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)