Onverklaarbare lichamelijke klachten

  • 24 september 2020
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen

Jeugdverpleegkundigen uit het noorden van land kunnen onderstaande vraag krijgen. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) doet onderzoek naar het ontstaan van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Het gaat om lichamelijke klachten die langer dan enkele weken duren en waarvoor geen ziekte kan worden vastgesteld die de klachten verklaart. Judith Rosmalen (hoogleraar UMCG) wil in kaart brengen welke factoren vroeg in het leven bepalen of kinderen (en latere volwassenen) gevoelig worden om SOLK klachten te gaan ontwikkelen. Het onderzoek richt zich met name op de rol van ouder-kind interacties. Ze wil zicht krijgen op hoe ouders met hun kind omgaan als er iets aan de hand is, vooral of hun onbewuste reacties een rol spelen. Dat wil ze doen door de reacties ouders en kinderen te filmen tijdens vaccinaties. Judith van Rosmalen is speciaal geïnteresseerd in een cohort kinderen, dat ze al vanaf 2001 volgt, namelijk het TRAILS Next cohort. Deze mensen volgt ze al vanaf dat ze 10-12 jaar oud waren, en nu zijn ze tegen de 30 en krijgen ze zelf kinderen. Daarmee kan ze dus onderzoeken hoe hun eigen ervaringen als kind doorwerken in hun rol als ouder. Wat ze dus graag zou willen, is met deze TRAILS ouders mee naar hun afspraak op het consultatiebureau om te filmen hoe ouder en kind reageren op de vaccinatie. Het gaat om het eerste en laatste bezoek in het eerste jaar, en het bezoek op de kleuterleeftijd. Vooralsnog gaat het over 200 baby's en 200 kleuters, waarvan een groot deel (maar niet iedereen) in Noord Nederland woont. Er is hiervoor uiteraard de medewerking nodig van het bestuur van de desbetreffende JGZ organisaties.

Judith Rosmalen is als hoogleraar psychosomatiek verbonden aan het UMCG. Ze heeft een achtergrond in de medische biologie en in de sociale psychologie en doet vooral veel onderzoek naar het ontstaan van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK), zie bijlage Somatische Onverklaarbare Lichamelijke Klachten.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)