Nieuwe handreiking 'Rookvrij opgroeien voor de JGZ'

  • 1 oktober 2018
  • Nieuwsbericht
  • Maatschappij & Gezondheid

Hoe je als jeugdverpleegkundige het gesprek over stoppen met roken het beste kunt aanpakken en naar wie rokende ouders doorverwezen kunnen worden, lees je in de nieuwe handreiking 'Rookvrij Opgroeien voor de JGZ (0-12 jaar)'.

Bekijk de handreiking 'Rookvrij Opgroeien voor de JGZ'

De informatie in deze handreiking is gebaseerd op de lesstof uit de multidisciplinaire e-learning Rookvrije Start. We adviseren alle zorgverleners die gesprekken voeren met (aanstaande) ouders over roken, om deze e-learning te volgen. De e-learning is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister V&V (4 pt) en AbSg (3 pt).

Gratis badeendjes ter ondersteuning van gesprek over stoppen met roken

Uit de verkenning die het Trimbos-instituut in 2017 heeft uitgevoerd onder ruim 400 Jeugdverpleegkundigen en -artsen bleek dat bijna de helft van hen (46,8%) behoefte heeft aan tools/gadgets om het gesprek over stoppen met roken op gang te brengen. Dit was aanleiding voor het Trimbos-instituut om badeendjes met Rookvrije Start-logo te verspreiden. JGZ-professionals kunnen hiermee laagdrempelig het gesprek aangaan over stoppen met roken of rookvrij blijven na de zwangerschap. Voor ouders is dit een zichtbare 'reminder' om rookvrij te blijven (na de zwangerschap) of te worden.

Meer informatie over e-learning

Kijk voor meer informatie over de e-learning en handreiking op www.rokeninfo.nl/rookvrijestart. In de toolkit vind je ook andere ondersteunende materialen, zoals een bureaukaart met een stappenplan en voorbeeldzinnen.

Badeendjes bestellen

Je kunt de badeendjes bestellen via de volgende link: www.trimbos.nl/badeend. Je betaalt dan alleen verzendkosten (2,50 euro voor 1 zakje met 20 badeendjes).

Reageren is niet meer mogelijk

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)