Nieuw materiaal voor rokende stellen met kinderwens

  • 22 november 2021
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen
Afbeelding1

Is iemand die rookt minder vruchtbaar, is er meer kans op een miskraam en zijn er gevolgen voor het kind? De nieuwe factsheet Rookvrij zwanger worden, van de Taskforce Rookvrije Start en het Erasmus MC, geeft antwoord op deze en andere vragen. De Taskforce Rookvrije Start roept huisartsen, fertiliteitsartsen, gynaecologen en andere zorgverleners op om in gesprek te gaan met wensouders en biedt hierbij nieuwe hulpmiddelen. Zo kunnen zorgverleners wensouders nu ook aanmelden voor de telefonische stoppen-met-roken coaching Rookvrije Ouders. De coaches van Rookvrije Ouders zijn apart opgeleid om -naast ouders- zwangere vrouwen, partners en stellen met een kinderwens te begeleiden. Verwijzen gaat heel makkelijk online, met de wensouders erbij in de spreekkamer. Verder is er een folder voor wensouders beschikbaar (gratis te bestellen!). Voor zorgverleners is er tot slot een nieuw digitaal zorgpad ontwikkeld, dat laat zien welke stappen je als zorgverlener doorloopt als je in gesprek gaat met wensouders die roken.

Meer weten? Lees het nieuwsbericht op Trimbos.nl, bekijk de toolkit op www.rookvrijestart.nl of mail naar rookvrijestart@trimbos.nl.

Een kansrijke start begint al ver voor de bevruchting. Roken veroorzaakt schade aan zowel eicellen als zaadcellen. Het heeft gevolgen voor de vruchtbaarheid, het verloop van de zwangerschap én de gezondheid van het kind. Er valt dan ook veel gezondheidswinst te behalen vóór de conceptie met voorlichting vroegtijdig toeleiding naar effectieve hulp bij stoppen met roken.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)