Meer dan alleen maar een beschuitje smeren

  • 23 maart 2021
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen

Ruim zes jaar geleden ontstond er een landelijke discussie over het nut en de noodzaak van kraamzorg vanuit het idee dat kraamzorg ‘alleen maar beschuitjes smeren’ was. Er was zelfs discussie dat kraamzorg uit het basispakket van verzekerde zorg moest. Op advies van het Zorginstituut (2015) is kraamzorg uiteindelijk onderdeel gebleven van het basispakket. Op 11 februari j.l. presenteerde Erasmus MC en de Hogeschool Rotterdam de resultaten van een onderzoek naar ‘De beste start voor de kwetsbare kraamvrouw en haar kind’. Die geven zicht op hoe de kraamzorg beter kan aansluiten bij de kwetsbare moeders.

De belangrijkste bevindingen die wie als JGZ kunnen meenemen, bijvoorbeeld tijdens een prenataal huisbezoek, zijn:

  • Warme overdrachten zijn belangrijk om beter aan te sluiten.
  • Zwangeren in een kwetsbare omgeving lezen weinig informatie over wat de kraamzorg inhoud en weten vaak niet dat medische controle en hulp bij borstvoeding hier ook een onderdeel van is. Deze groep zwangeren nemen vaak minder kraamzorg uren af. Dit kan te maken hebben met de kosten die dat met zich meebrengt, omdat ze de meerwaarde er niet van inzien of door invloeden uit eigen netwerk/cultuur (geen pottenkijkers, hulp van de eigen familie, het zelf kunnen doen).
  • Zwangeren (in een kwetsbare omgeving), zouden gebaat zijn bij voorbereiding op het ouderschap.

Zie ook het ZonMw rapport: ‘Kwetsbare zwangere heeft informatie opmaat over kraamzorg nodig’. 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)