Landelijke conferentie #KansrijkeStart 2023

  • 6 juli 2023
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen
Dorrit En Emily Web

Esther van ’t Hof, Emily Miessen en Dorrit Verzeijl namen vanuit V&VN vakgroep jeugdverpleegkundigen M&G deel aan de Landelijke Conferentie Kansrijke Start. De dag startte met een ontbijtsessie met de #kansrijkestart #ambassadeurs. Marjolein Moorman,  PvdA Wethouder Onderwijs, Jeugd(zorg) & Armoedebestrijding in Amsterdam, is één van hen. “Soms moet je buiten de lijntjes kleuren om een kind en de ouders het best passend te helpen”, stelt Marjolein. “In Amsterdam gebeurt dat, daardoor zijn er veel minder uithuiszettingen. Ga uit van: #hetkanwel, anders zijn kinderen te veel afhankelijk van de plek waar hun wiegje staat.” Marjolein wil een rechtvaardig beleid en meer kansengelijkheid met goed onderwijs voor kinderen die dat het hardste nodig hebben. Zij wil voorkomen dat armoede, schulden, laaggeletterdheid en beperkte kennis van de Nederlandse taal mensen op achterstand zet. Gemeente Amsterdam heeft een factsheet gemaakt over bestaansonzekerheid in de 1e 1000 dagen (Bestaansonzekerheid in de eerste 1000 dagen - GGD Amsterdam). 

De organisatie kansrijke Start wilde de deelnemers laten ‘voelen’ wat #armoede met je doet. En dat is ze gelukt! Je kreeg bij aanvang 2 muntjes die je mocht gebruiken voor toiletbezoek, eten of drinken (en wat kies je dan?). Het was een serious game, waarbij je een koppel vormde met een andere deelnemer en samen een opdracht moest uitvoeren in het belang van ‘je’ zwangerschap en ‘je’ kind. Bij het loket moest je in een lange rij lang wachten om vervolgens van het kastje-naar-de-muur te worden gestuurd en niemand je wilde helpen; #stress! En ten slotte ging bij sommige stellen ook nog eens de partner er vandoor en stond de a.s. moeder er alleen voor; nog meer stress.

De sprekers:

  • Marjolein Moorman gaf een presentatie over wat armoede met je doet. “Kijk door de ogen van een kind” zei ze, “en wat in hun belang is, dan maak je andere keuzes in het kader van bestaansonzekerheid”.
  • Tessa Roseboom ging in op maatschappelijke problemen die hun oorsprong hebben in de eerste 1000 dagen. “Juist daarom moeten we investeren in die periode”.  (Dashboard Ongelijkheid in Amsterdam (ongelijkheidincijfers.amsterdam)
  • Tim Jongers stelde: “Beleid wordt vaak gemaakt door mensen die de doelgroep nog nooit hebben gesproken. Die zogenaamde begripskloof is een probleem. Wie aan de knoppen draait, heeft onvoldoende (ervarings)kennis over hoe het is om niet rond te komen.” Hij deed een oproep voor principiële bescheidenheid en waarderen van ervaringskennis als organisatiekapitaal.
  • En #ervaringsdeskundigen hadden het lef om hun ervaringsverhaal te willen delen. ‘Sensitief werken’ werd meermaals als zeer belangrijk genoemd, wat ook in het onderwijs veel meer aandacht zou moeten krijgen.
  • Carola Schouten, minister van armoede (CU): ”Als iemand niet in een hokje past, moet je hem/haar er ook niet induwen”. Ze gaf de uitnodiging om af en toe buiten de lijntjes te kleuren, de randen van de regels op te zoeken om écht iets in beweging te krijgen en vertelde over haar eigen ervaring met haar eerste kind, die je zeker als kwetsbare situatie had kunnen duiden.
  • Maarten van Ooijen, staatssecretaris van preventie (CU): 'Samenwerking van ruimtelijk- met sociaal- en medisch domein is nog onbenut potentieel. Bij de ontwikkeling van wijken moet je bijvoorbeeld ook kijken naar mogelijkheden voor speelpleinen.”

 VWS heeft een communicatietool laten ontwikkelen over de  kosten en vergoedingen van het zwanger worden tot aan de kraamtijd. Tijdens de conferentie vond de lancering van deze communicatietool plaats. De tool is te downloaden via: Zorgkosten en vergoedingen tijdens zwangerschap en kraamtijd | Brochure | Rijksoverheid.nl

 Tot slot overhandigde Linda de Boer, doktersassistente,  de brochure ‘Kansrijke Start, wat kan jij doen. Doe mee met een Kansrijke Start!’ aan Maarten van Ooijen. Met tips voor doktersassistenten hoe ze ouders en kinderen kunnen helpen met een kansrijke start (Kansrijke start, tips and tricks - NVDA). Want ook doktersassistenten zijn zeker bereid om deel te nemen in Lokale Coalities Kansrijke Start.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)