Kinderarmoede

  • 10 augustus 2022
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen

Gezinnen die de Nederlandse taal niet goed beheersen, eenoudergezinnen, mensen met een licht verstandelijke beperking, mensen met laagbetaald of flexwerk en mensen die in de problemen zijn gekomen door de toeslagenaffaire, lopen risico op armoede. Zelfs een ongeboren kind lijdt al onder de stress van armoede. Dat kan leiden tot vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht maar ook een negatief effect op bijvoorbeeld de hersenontwikkeling. Zo heb je in de wieg al een achterstand. Kinderen in armoede kunnen niet meedoen met leeftijdgenootjes, want daar is geen geld voor. Dit kan leiden tot een negatief zelfbeeld, pesten, angsten en sombere gevoelens. En dat heeft allemaal gevolgen voor de sociaal emotionele ontwikkeling en hun mentale gezondheid. Daarom is er een handreiking over omgaan met kinderarmoede voor professionals in de geboorte- en jeugdgezondheidszorg, met een voorwoord van Paul Blokhuis en Verpleegkundig Specialist Mirjam Jobse. 

Het NCJ organiseert komend najaar diverse webinars over kinderarmoede en welbevinden, speciaal voor raadsleden, wethouders en beleidsmakers om op zoek te gaan naar wat zij kunnen doen om kinderarmoede aan te pakken en het welbevinden van kinderen en jongeren te versterken met effectief jeugdbeleid. Meer informatie op de website van het NCJ

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)