Jeugdverpleegkundige is een HBO functie

  • 20 november 2022
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen

Vanwege personeelstekort speelt de vraag naar de inzetbaarheid van MBO verpleegkundigen weer op. V&VN jeugdverpleegkundige is van mening dat jeugdverpleegkundige een functie op HBO werk- en denkniveau is, dus dat MBO niet voldoende is. Het is wenselijk dat nieuw aangestelde MBO verpleegkundigen zo snel mogelijk de verkorte HBO-V volgen. Managers die menen dat een post HBO volstaat, moeten we teleurstellen, daar is de post HBO niet voor. De route is: eerst verkorte HBO-V daarna post bachelor HBO. Het expertise gebied jeugdverpleegkundige (20140411-expertise-jeugdverpleegkundige.pdf (venvn.nl) is daar helder in.

  • Van een MBO-verpleegkundige kan verwacht worden zelfstandig handelingen uit te voeren en vooral in situaties met een planbare en voorspelbare zorgvraag te werken.
  • De MBO-verpleegkundige coƶrdineert het zorgproces van de individuele patiĆ«nt en draagt bij aan verbetering van de kwaliteit van zorg.

Het werk in de JGZ is niet planbaar en niet voorspelbaar, want weet je immers nooit van te voren wie er tegenover je komt te zitten met welke problemen. Bovendien is het werk niet individueel maar betreft het altijd het kind/de jongere in de context van het gezin of de school en is collectief gericht op een gezonde nieuwe populatie.

De HBO-verpleegkundige:

  • Kan scherp analyseren en kennis en kunde inzetten bij onplanbare en onvoorspelbare zorgvragen.
  • Hierbij wordt van hem/haar een proactieve en overstijgende rol verwacht, hij/zij krijgt een regisseursrol toegedicht.
  • Hij/zij overziet het gehele zorgproces, heeft een coachende functie, initieert kwaliteitsverbetering en doet onderzoek.
  • Gezien de complexe situaties, toenemende zorgvraag, leefstijlgezondheidszorg en de wens tot EBP werken heeft een jeugdverpleegkundige minimaal HBO-niveau.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)