Interview reeks ZonMW #DVV2020

  • 24 mei 2020
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen
Thumbnail 1.17 Ingrid Brokx A

Op de dag van de verpleging bedankte ZonMW alle verpleegkundigen die (weer) in de praktijk werken of onderzoeker, docent en/of beleidsmaker zijn, voor hun enorme inzet en betrokkenheid met een interview reeks. Ook Ingrid Brokx is één van de geïnterviewden. Ingrid is verpleegkundig specialist jeugd en voert al jaar en dag de taken uit van de jeugdverpleegkundige plus die van de arts op het consultatiebureau van CJG Almere. Zij is lid van de ZonMw-programmacommissie Versterking Uitvoeringspraktijk JGZ/programmacommissie Richtlijnen JGZ 2019-2024 en actief lid van V&VN. Dit interview greep ze aan om op de gevaren van verschraling te wijzen.

Brokx: “De werkwijze van het consultatiebureau is als gevolg van de corona-crisis drastisch veranderd. We hebben nu kortere en veel minder contactmomenten waarop we de ouders en kinderen f-2-f kunnen zien. Minstens zo belangrijk is dat ouders elkaar niet meer op het consultatiebureau kunnen treffen, waardoor ze ook geen informatie en ervaringen kunnen uitwisselen. Dit is een enorme verschraling van ons werk. Zelfs het kennismaking-huisbezoek, in de tweede week na de geboorte van de baby, gaat nu via beeldbellen. Daardoor missen we waardevolle informatie, omdat we niet meer die thuissituatie zien, ook niet de onderlinge interactie tussen gezinsleden en de non-verbale communicatie. Juist hier in de multiculturele wijken van Almere, is zo’n huisbezoek echt van meerwaarde. De corona-regels doen de laagdrempelige aanpak van consultatiebureaus teniet. Jeugdverpleegkundigen kunnen bijna geen contextuele zorg meer leveren, omdat ze die ‘context’ van gezinnen onvoldoende kunnen zien.

Lees het volledige interview hier.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)