Elke reis begint met een eerste stap

  • 23 mei 2022
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen
Thumbnail Suzanna Van Dam 2

Suzanna van Dam schreef een blog voor het NCJ omdat ze enorm verrast was, toen bleek dat het voor jeugdverpleegkundigen helemaal niet zo vanzelfsprekend is om ook een specifieke vakgerichte vervolgopleiding te doen.

Suzanna: “In het ziekenhuis was ik gewend dat dit niet eens een vraag was. Daar is het vanzelfsprekend dat je een specialisatie volgt die past bij het werk dat je doet. Dat de post-HBO tot Jeugdverpleegkundige geen vanzelfsprekendheid is – juist met alle ontwikkelingen in ons vak de afgelopen jaren – kon ik niet verklaren. Minke Vellinga (jeugdverpleegkundige en NCJ-adviseur) en ik vonden elkaar op dit onderwerp. Wij zetten ons er nu gezamenlijk voor in dat er een subsidie beschikbaar komt voor de post-HBO opleiding tot jeugdverpleegkundige, zodat elke verpleegkundige die in de JGZ wil werken deze opleiding kan gaan volgen. Minke schreef er eerder al het blog ‘#levenlangleren’ over. We zijn sindsdien met volle kracht vooruit gegaan! We hebben gesprekken gevoerd met collega-jeugdverpleegkundigen, V&VN, het ministerie van VWS, de JGZ-managers, directeuren Publieke gezondheid, de NSPOH en Avans. Verder is er een investeringsplan voor de post-HBO tot Jeugdverpleegkundige opgesteld en deze is door veel JGZ-organisaties onderschreven en overhandigd aan VWS. VWS was enthousiast en denkt graag mee over hoe we de opleiding landelijk gesubsidieerd kunnen krijgen. Ook zal er vanuit GGD GHOR Nederland en ActiZ Jeugd – naar aanleiding van de Toekomstagenda – een werkgroep starten rondom de arbeidsmarkt, waarbij wij zeker zullen aansluiten. Tenslotte hebben we het NCJ en de V&VN geadviseerd om een opleidingscommissie op te richten met beide opleidingen. 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)