E-consulten voor goede gezondheid en veilige ontwikkeling

  • 22 november 2021
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen

JGZ besteedt relatief veel tijd aan gezonde en veilig opgroeiende kinderen. Met de inzet van e-consulten voor kinderen waar het goed mee gaat, creëert de JGZ tijdwinst en ruimte voor kinderen in kwetsbare situaties. Het zorgpad ‘e-consulten’ is ontwikkeld met professionals, ouders en wetenschappers. Met dit zorgpad krijgen ouders gevalideerde vragenlijsten via een JGZ ouderportaal aangereikt om objectief naar de ontwikkeling van hun kind en opvoedsituatie te kunnen kijken en met het invullen van de vragenlijsten vullen ze zelf het dossier in. Hierop volgt geautomatiseerde digitale feedback vanuit de JGZ, voor zo ver dat mogelijk is. Met als gevolg dat ouders bewuster gaan kijken naar de ontwikkeling van hun kind, meer gaan zien en meer de regie kunnen nemen.

In een vervolgonderzoek is het e-consult vergeleken met een bezoek aan het consultatiebureau. Uit dat onderzoek van o.a. Arina Brunekreeft en Ingrid Staal uitgevoerd bij Yunio en GGD Zeeland blijkt dat ouders erg tevreden zijn met E-consulten. En het e-consult blijkt voor een zorgvuldig, geselecteerde groep ouders met jonge kinderen een passend alternatief zonder negatieve consequenties voor de ontwikkeling en veiligheid van deze kinderen. Alle op deze manier bereikte kinderen blijven in beeld. Terwijl de tijdwinst voor andere kinderen ingezet kan worden. Hierdoor wordt het mogelijk om meer in te gaan op verschillen tussen gezinnen en hun behoeften.

Lees verder over het onderzoek op de ZonMw site of in het draaiboek implementatie {svp link invoegen**} waarin de resultaten en opgedane ervaring in minder wetenschappelijke taal en meer gericht op implementatie binnen de jeugdgezondheidszorg beschreven is.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)