Balansmeter voor kwetsbare kinderen

  • 23 april 2020
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen
Ingrid Staal 1

Hoe weet je welke kinderen in kwetsbare situaties verkeren? Tijdens deze COVID-19 crisissituatie komen veel contactmomenten te vervallen of worden ze anders ingevuld. Tegelijkertijd wordt het steeds duidelijker dat de druk op gezinnen door de geldende, beperkende maatregelen groter wordt. De zorg om kwetsbare kinderen wordt alom gedeeld. Echter hoe bepalen we in de huidige situatie wie die kwetsbare kinderen op dit moment zijn?

Ingrid Staal ontwikkelde hiervoor een Balansmeter draagkracht/draaglast. Hiermee kan op een wetenschappelijk onderbouwde manier een inschatting gemaakt worden van welke kinderen en gezinnen het meest kwetsbaar zijn en de zorg vanuit de JGZ op deze doelgroep af te stemmen. Ingrid maakte een handreiking waarin ze de positieve ervaringen met de balansmeter deelt en beschrijft hoe die ingezet kan worden tijdens de JGZ contactmomenten. De Balansmeter is een korte digitale vragenlijst die snel inzicht geeft in hoe ouders van kinderen hun eigen draagkracht en draaglast beoordelen. De Balansmeter omvat 8 vragen en kan in 2 minuten ingevuld worden.

JGZ organisaties die met deze werkwijze aan de slag te willen, kunnen contact opnemen met Ingrid Staal, zij ontvangen een organisatie specifieke link . Stuur een mail naar Ingrid.staal@ggdzeeland.nl met de vermelding dat je gebruik wil maken van de Balansmeter en contactgegevens van de contactpersoon voor jouw organisatie. 

Klik hier voor de Handreiking Balansmeter voor JGZ

Klik hier voor de Balansmeter voor aanstaande ouders

Klik hier voor de Balansmeter voor ouders

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)