Tweede Kamer stemt in met motie IC-basiscapaciteit van ten minste 1.150 bedden

  • 6 juli 2022
  • Nieuwsbericht
  • Intensive Care
Capaciteit IC

Gisteren heeft de Tweede Kamer ingestemd met een motie van Tweede Kamerleden Westerveld en Kuiken om de basis IC-capaciteit te verhogen naar 1.150 bedden. Dit is in overeenstemming met hetgeen wij in het document IC-capaciteit najaar/winter 2022-2023, dat wij onlangs samen met de V&VN-IC hebben opgesteld, hebben opgenomen. 
 
Het hebben van voldoende basiscapaciteit biedt ruimte als de zorgvraag op de IC toeneemt en opschalen nodig is. Een basiscapaciteit van 1.150 beschikbare IC-bedden is voldoende om tot ongeveer 1.350 bedden te komen bij opschalen. Anderzijds vormen 1.150 IC-bedden geen te grote overcapaciteit buiten periodes buiten pandemische druk. Het is immers te verwachten dat bij ontwikkelingen in behandelingen en door de vergrijzing, de komende jaren de zorgvraag zal toenemen. 
 
De besturen van de V&VN-IC en de NVIC bespreken deze week hoe wij dit kunnen vervolgen en verder brengen. 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)