Structureel tekort instroom IC-verpleegkundigen

  • 13 januari 2023
  • Nieuwsbericht
  • Intensive Care
Image

Het lukt al jaren niet om voldoende nieuwe collega’s te vinden voor de NICU, PICU en Volwassen IC’s, waardoor er een groeiend tekort ontstaat. De benodigde opleidingsinstroom voor 2020 – 2023 van de drie opleidingen wordt bij lange na niet gehaald, blijkt uit het recente adviesrapport van het Capaciteitsorgaan (Capaciteitsplan 2022 – 2025). Zij adviseren daarom de komende jaren nog meer verpleegkundigen voor deze beroepen op te leiden. Voor het aantal op te leiden PICU en NICU verpleegkundigen is dit zelfs met 15% - 20% verhoogd ten opzicht van het advies uit 2020.

Bij alle beroepen zijn er moeilijk vervulbare vacatures, stelt het Capaciteitsorgaan. Maar er zijn grote verschillen zichtbaar. Bij de IC-beroepen en de kinderoncologieverpleegkundigen worden de grootste tekorten ervaren door zorginstellingen. De vacaturegraad (vacatures die langer dan drie maanden niet zijn ingevuld) is het hoogst bij de PICU, namelijk 25%. Bij volwassen IC-verpleegkundigen ligt dit op 9%. Gemiddeld ligt de vacaturegraad voor de 17 FZO beroepen, waar het Capaciteitsplan over adviseert, op 7%.

Joke Dieperink (voorzitter V&VN IC): We moeten realistisch zijn bij deze adviezen. Het gaat meer dan een uitdaging worden om zoveel IC verpleegkundigen op te leiden. De instroom in nieuwe opleidingen lag in 2021 maar net op de helft. Het is zo belangrijk om collega’s en daarmee ervaring te behouden. Laat verpleegkundigen meebeslissen over beleidsplannen en geef ze invloed op hun roosters. Alleen inzetten op het werven van nieuwe collega’s is niet voldoende om de tekorten op te lossen. Daarom moet we nu onderzoeken hoe we met innovatie en technologie de zorg op een andere manier kunnen organiseren. Denk bijvoorbeeld aan het monitoren van bepaalde patiënten op afstand. Daarnaast speelt ook preventie een heel belangrijke rol.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)