Slachtofferhulp Nederland staat naasten van IC-patiënten bij

  • 9 april 2020
  • Intensive Care
Elderly Patients In Hospital Bed Background Close Up Of Iv Saline Solution Drip Adult Adults Only T20 Bm4ajk

Vanwege het grote besmettingsgevaar van het coronavirus, mogen familieleden en andere naasten van patiënten die op de Intensive Care (IC) behandeld worden, niet of slechts zeer beperkt bij de patiënt in de buurt komen. Soms zelfs niet als de patiënt komt te overlijden. Deze situatie wordt door veel mensen als zeer ingrijpend en emotioneel ervaren. Slachtofferhulp Nederland biedt daarom vanaf maandag 6 april ondersteuning aan naasten van IC-patiënten.

Een opname op de IC is voor veel patiënten en hun naasten een ingrijpende gebeurtenis. Normaal gesproken worden zij ondersteund door de intensivisten en verpleegkundigen zelf, maar door de uitbraak van het coronavirus en het grote aantal coronapatiënten dat momenteel op de IC’s behandeld wordt, hebben zij daar nu nauwelijks tijd voor. Daarnaast spelen de quarantainemaatregelen een rol en worden patiënten soms overgeplaatst naar ziekenhuizen aan de andere kant van het land. Marianne Brackel, voorzitter van patiëntenorganisatie IC Connect: “Wij hebben Slachtofferhulp Nederland daarom gevraagd om de ondersteuning van IC-patiënten en hun naasten de komende tijd te verzorgen. Het gaat daarbij om de naasten en nabestaanden van alle IC- patiënten, dus niet alleen coronapatiënten.”

Fysieke en mentale uitputtingsslag

Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland: “Als je bedenkt wat deze patiënten en hun naasten nu meemaken, is het heel fijn dat wij er voor hen kunnen zijn. Een opname op een IC is immers niet niks. Er is voortdurende spanning en onzekerheid. Wanneer je dan ook niet bij de patiënt in de buurt kan komen om hem of haar te troosten, om een hand vast te houden, of om gewoon even dichtbij elkaar te zijn, is dat voor velen een fysieke en mentale uitputtingsslag.”

De naasten worden ondersteund door medewerkers van Slachtofferhulp Nederland die opgeleid zijn in emotionele ondersteuning en het reduceren van stressreacties. Zij krijgen een aanvullende training die is ontwikkeld samen met FCIC en IC Connect. Hierin wordt onder meer uitgelegd wat de gevolgen van een IC-opname kunnen zijn, wat de bijzonderheden van de huidige situatie zijn en wat naasten zelf kunnen doen.

Rosa Jansen legt uit: “Door vroegtijdig hulp te bieden bij een traumatische ervaring, wordt de kans op langer durende psychische klachten verkleind. Dat begint met aandacht geven aan de ontstane emoties.” Daarnaast is het belangrijk om de naasten van de juiste informatie te voorzien, een luisterend oor te bieden, en hen, in een later stadium, te helpen de draad van het leven weer op te pakken.

Lilian Vloet, voorzitter FCIC: “We weten dat de hulp aan de naasten en nabestaanden bij Slachtofferhulp Nederland in zeer goede handen is. Niet alleen voor hen is de inzet van Slachtofferhulp belangrijk, maar ook voor de intensivisten en de IC-verpleegkundigen.”

Over Slachtofferhulp Nederland

Elk slachtoffer van een misdrijf, verkeersongeval of ramp verdient de beste hulp. Jaarlijks helpt
Slachtofferhulp Nederland 200.000 slachtoffers en nabestaanden hun leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis. Wij bieden emotionele hulp, begeleiden in het strafproces en helpen bij het aanvragen van schadevergoeding.

Over FCIC en IC Connect

IC Connect is de patiëntenorganisatie voor alle (voormalig) IC-patiënten, voor hun naasten en voor de nabestaanden van overleden IC-patiënten. IC Connect is in september 2017 opgericht onder de vlag van Stichting Family and patient Centered Intensive Care (FCIC). FCIC is een samenwerkingsverband van ervaringsdeskundigen (voormalig IC-patiënten en naasten), IC- professionals en onderzoekers uit de IC-wereld, die samen de impact van een IC-opname proberen te verkleinen.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)