Ook kinderen komen op de IC met COVID-19 gerelateerde klachten.

  • 14 februari 2021
  • Intensive Care
Blue Virus Depth Of Field Background Copy Space Text Overlay Corona Coronavirus Corona Virus Disease T20 Wl0w88

Momenteel staat de volwassenen intensive care staat volop in de belangstelling. Het aantal patiënten met COVID op de IC komt bijna dagelijks in het nieuws. Over SARS-CoV-2 besmettingen bij kinderen is veel minder bekend, al lijkt men het er wel over eens dat met name jonge kinderen het virus minder goed kunnen overdragen (RIVM).

Toch komen er ook kinderen op de IC terecht met klachten die gerelateerd zijn aan contact met SARS-CoV-2. Deze kinderen hebben over het algemeen geen respiratoire klachten, maar laten een ander ziektebeeld zien, welke de naam MIS-C, multisystem inflammatory syndrome in children and adolescents with COVID-19, heeft gekregen. De kinderen presenteren zich met hoge koorts gedurende enkele dagen, zonder aanwijzingen voor een acute infectie, tekenen van shock en myocarditis met myocardiale disfunctie. In het bloed worden verhoogde ontstekingsparameters gevonden en bewijs van een (doorgemaakte) COVID-19 of het waarschijnlijk contact met een COVID-19 patiënt.

Via de onderstaande link kun je hierover meer lezen in een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Hierin beschrijven cardiologen en kinder-intensivisten uit het LUMC een casus van een meisje van 15-jaar met MIS-C.

Covid-19-geassocieerde hyperinflammatie | Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (ntvg.nl)

Update 24 februari 2021

Gisteravond plaatste Nieuwsuur een artikel over kinderen met een zeldzame ontstekingsziekte na corona-infectie. 

"Tussen de tachtig en honderd kinderen zijn tijdens de coronacrisis in een ziekenhuis opgenomen vanwege MIS-C, een zeer zeldzame ontstekingsziekte die kan ontstaan na een coronavirus-infectie. Tijdens de tweede golf moesten ziekenhuizen vaker een kind met dit ziektebeeld opnemen. Meer dan de helft kwam terecht op de kinder Intensive Care."

Lees hieronder het artikel op NOS (Nieuwsuur):

Meer kinderen met zeldzame ontstekingsziekte na corona-infectie

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd