Metforminevervuiling

  • 5 november 2020
  • Nieuwsbericht
  • Diabeteszorg

Metforminevervuiling

Volgens Zembla en NRC is er mogelijk sprake van vervuiling van metformine. In vier batches metformine van Mylan zou meer dan de toegestane limiet NDMA zitten. Er wordt op dit moment onderzoek naar gedaan, maar dat kost meer tijd dan verwacht.

Het CBG en het IGJ hebben aangegeven dat zij op basis van de huidige analysegegevens nog geen stappen kunnen ondernemen. Tot die tijd worden patiƫnten geadviseerd hun metformineproducten van Mylan gewoon te blijven gebruiken. De voordelen van het gebruik van medicijnen met metformine zijn veel groter dan het mogelijke risico van de verontreiniging. De publicatie van NRC en de uitzending van Zembla kunnen mogelijk onrust bij je patiƫnten met zich meebrengen. De overschrijdingen zijn vervelend en ongewenst, maar het gaat niet om een heel groot risico. De limiet van NDMA in metformine is vastgesteld op een verwaarloosbaar risico.

Zie voor meer informatie en de actuele stand van zaken: https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2020/10/29/igj-en-cbg-blijf-metformine-gewoon-gebruiken

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)