Voorstel Vrijdag Marjolein

  • 3 november 2023
  • Nieuwsbericht
  • Academie
  • Continentie Verpleegkundigen & Verzorgenden

Aan mij de eer me voor te stellen aan “Continentie Nederland”.

Mijn naam is Marjolein Janse – Dasselaar, 53jaar.                                                                                        Woon in Middelburg, ben getrouwd en heb 2 kinderen. Ik ben al ruim 23 jaar werkzaam bij revalidatiecentrum de Lindenhof in Goes, een locatie van Revant. Voordat de liefde mij naar Zeeland trok werkte ik bij revalidatiecentrum ’t Roessingh in Enschede.                                                                                             

Na zoveel jaren aan een revalidatie-bed werd ik getipt om mij te verdiepen in de continentiezorg. Dat is wel wat voor jou! Om daar achter te komen ben ik 2 jaar geleden naar het symposium gegaan van de CV&V. Daar viel mij op dat iedereen erg enthousiast en vol passie was. Dat maakte mij nieuwsgierig. Waarom dat enthousiasme?Afgelopen tijd ben ik er achter gekomen dat er nog een enorm taboe en vooral schaamte heerst om te praten over je continentieprobleem.          

Afgelopen jaar heb ik de opleiding tot Continentieverpleegkundige afgerond. Wat ben ik blij deze stap gemaakt te hebben. Weg van het vertrouwde, het gevoel hebben alles weer te moeten leren en opnieuw te moeten beginnen. Maar wat is onze groep enthousiaste collega continentieverpleegkundigen bereid om “beginnelingen” in zich op te nemen en mee te nemen in hun ervaringen en kunde. Maar ook mijn directe collega’s ben ik dankbaar, ze geven de juiste tips. Zij kennen mij al jaren en weten me temperen als mijn enthousiasme al mijn vrije tijd gaat innemen.

                                                                                                                                                              Ik merk dat revalidanten blij zijn dat ze een luisterend oor krijgen, dat we gevoelige onderwerpen bespreken waar je liever niet over praat, je voor schaamt.Maar met een dosis humor kom je ver. Zo had ik een partner die woorden als “condoom (katheter)” liefst niet in haar mond neemt. Inmiddels zijn we zover dat we allerlei “niet dagelijkse” woorden uitspreken naar elkaar. Na het weekendverlof mailt ze mij hoe de ervaringen waren van hun “pretpakket” (lees: verschillende externe katheters die ze in het weekend uitproberen)  Of iemand met cognitieve problemen die denkt dat de Bristol kaart aan de muur in de badkamer een frikandellen automaat is, zelfs in stukjes kun je ze bestellen of als hachee. Zo kan ik nu al doorgaan met verhalen, maar moet het kort houden.       

Toen Simon mij vroeg om deel te nemen in de symposiumcommissie heb ik even bedenktijd gevraagd. Waarom moet ik dit erbij gaan doen? We hebben nog zoveel mooie plannen binnen de Lindenhof die we aan het uitwerken zijn. Maar als snel dacht ik: nee, ik moet verder kijken dan Zeeland en ook daarbuiten gaan netwerken, contacten maken en leren van elkaar. Maar het ook omdraaien, juist in “Continentie Nederland” de revalidatie op de kaart zetten en de doelgroepen die wij hebben met hun continentieproblemen onder de aandacht brengen.                                                                                                                                        

Daarom heb ik een groepsapp opgericht speciaal voor continentieverpleegkundigen in de Medisch Specialistische Revalidatie. Voel je welkom om ook jouw kennis te delen en samen oplossingen te zoeken, ik hoor het graag.

 

Liefs,                                                                                                                                                    Marjolein  

Marjolein

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)