Voorstel Vrijdag Episode 5: Diana Roodbol- van Dijk

  • 12 mei 2023
  • Nieuwsbericht
  • Continentie Verpleegkundigen & Verzorgenden

Voorstel vrijdag CV&V

Diana Roodbol- van Dijk

Penningmeester

Oh ja, dat was een leuk idee; leden gaven in de enquête aan best wel wat meer info te willen over de bestuursleden.  Maar wat valt er te vertellen over mijzelf?

Op 28 juni 1969 kwam ik ter wereld in Heerjansdam. In het huis wat mijn vader eigenhandig gebouwd heeft(1958) met een groep bouwvakkers die in hun vrije tijd een klein wijkje neer hebben gezet om te gaan wonen. Mijn moeder van 88 woont er nog steeds! En ik ook, op zo’n 100 meter afstand van haar. Samen met mijn kersverse echtgenoot Kees. Twee jaar geleden zijn we getrouwd na zo’n 10 jaar samen zijn. Als je dan ten huwelijk gevraagd wordt op je 50e kun je natuurlijk geen nee zeggen. Uit mijn eerste huwelijk kreeg ik twee prachtige kinderen Daniël (31 jaar) en Deveny (28 jaar) en ben ik trotse oma van Fedor (6 jaar) en zijn (half)zus Feline(9 jaar)en bonus oma.

Op de middelbare school had ik geen idee wat ik wilde worden. Mijn school vriendin haalde mij over mee te gaan naar een open dag van het Rooms Katholieke Ziekenhuis in Dordrecht(het latere Albert Schweitzer Ziekenhuis). Zo rolde ik de Inservice-opleiding in.

De zorg bleek een schot in de roos. Ik vind het een prachtig beroep. Na ruim 20 jaar in het ziekenhuis gewerkt te hebben op diverse poliklinieken zoals chirurgie, dermatologie, urologie en de poliklinische OK begon het te kriebelen om weer te gaan studeren en mij specialistisch te verdiepen. Maar ook de thuiszorg trok mij. In het ziekenhuis zie je maar een klein stukje van de impact die gezondheidsproblemen kunnen hebben op een mens. En juist dat gedeelte fascineert mij. Hoe kan ik met mijn kennis en inzichten iemand helpen om zoveel mogelijk het leven te leiden zoals iemand graag zou willen?

Eind 2007 ben ik gestart bij Internos thuiszorg en in 2009 startte ik met de wondconsulenten opleiding aan het Erasmus Mc. Dat was nog best een dingetje want de helft van de opleiding moest ik zelf betalen. Inmiddels was ik een alleenstaande moeder met 2 pubers en had ik moeite om financieel mijn hoofd boven water te houden. Gelukkig won ik een studiebeurs van het WCS die toevallig 25 jaar bestond en deze prijs uitreikte. Dat kwam wel heel goed uit.

In de wondzorg kan ik veel van mijn skills kwijt en de ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Landelijk is complexe wondzorg ook echt erkend naar mijn gevoel en expertise steeds vaker gevraagd door huisartsen en interne en externe collega’s.

Ondertussen kriebelde het weer om mijn kennis uit te breiden richting urologie-continentie- stoma problematiek die ik ook veel zag in de dagelijkse praktijk maar waar expertise niet zo duidelijk ontwikkeld was binnen Internos. Van mijn werkgever kreeg ik de mogelijkheid om de UCS opleiding te volgen in 2013 en langzamerhand weten collega’s mij ook voor deze problematiek te vinden.

Tijdens de UCS opleiding leerde ik o.a. Thessa kennen en toen zij mij in 2018 vroeg of ik in het bestuur wilde komen kon ik geen nee zeggen. Naar mijn idee mocht het vak continentieverpleegkundige ook wel positief op de kaart komen. Mijn droom is toch wel dat het net zo erkend als wond zou worden en collega’s in het hele land gebruik maken van de expertise van continentie verpleegkundigen. Het is boeiend om te volgen hoe dit bestuurlijk aangepakt wordt. Ik leer hier heel veel van! Ook mooi om een netwerk op te bouwen op continentie gebied. Er is met elkaar al veel bereikt en er zijn prachtige initiatieven in het land om mensen met continentieproblematiek te helpen. Naar mijn idee mag dit nog veel meer geëtaleerd worden zodat het zoveel mogelijk collega’s inspireert. Nadat ik 3 jaar voorzitter geweest ben heb ik ook geleerd dat een functie binnen het bestuur wat verder op de achtergrond mij beter past. Ik ben meer van de details. Lekker praktisch: Hoe zaken uit te voeren en ik wil dit ook best op papier uitwerken na er over gespard en nagedacht te hebben. Het moet voor mij logisch en begrijpelijk zijn. Dus het laatste jaar als penningmeester bevalt me een stuk beter. De bestuursleden komen vanuit diverse zorgtakken wat  een mooie afspiegeling is van ons ledenbestand. Dat zorgt voor een mooi samenspel in het bestuur zodat vanuit diverse oogpunten naar een onderwerp gekeken wordt.

Inmiddels kon ik helaas binnen Internos mijn ei niet meer zo goed kwijt qua UCS zorg door diverse omstandigheden en kwam er een mooie kans op mijn pad om terug te keren naar mijn roots:  Het Albert Schweitzer Ziekenhuis maar nu als wondconsulent. Op 3 april ben ik daar gestart. Daardoor stop ik wel met mijn werkzaamheden voor het CV&V bestuur. Uiteraard hoop ik het penningmeesterschap ‘warm’ over te kunnen dragen. Dus dit is je kans! Mail naar Thessa(secretaris.continentie@venvn.nl) als het bestuur je wat lijkt en ook gek bent op cijfertjes.

Het stokje voor de voorstelvrijdag geef ik door aan Erna, mijn carpool maatje naar de bestuursvergaderingen.

Diana Roodbol

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!