Toiletalliantie

  • 5 oktober 2022
  • Continentie Verpleegkundigen & Verzorgenden

Toiletalliantie wil norm openbare wc’s in wet vastleggen: ‘Angst houdt nu mensen thuis’
Er moeten meer openbare toiletten komen in Nederland. Dat schrijft de Toiletalliantie, een verzameling van ruim twintig organisaties die zich inzetten voor meer toiletten in Nederland, in een brief aan de formerende partijen.

Het Parool/ANP4 oktober 2021, 09:14
 

Beeld ANP
De Toiletalliantie doet drie verzoeken in de brief. De toiletnorm, om de 500 meter een wc in drukke voetgangersgebieden en stads- en dorpscentra, moet in de wet worden opgenomen en gemeenten moeten verplicht worden daaraan te voldoen.

 
Gemeenten moeten voldoende geld krijgen om zelfreinigende, rolstoeltoegankelijke openbare toiletten te bouwen. En alle regionale treinen moeten verplicht binnen drie jaar een toilet hebben.

Volgens de alliantie hebben te veel mensen er last van als er niet genoeg openbare wc’s zijn. ‘Sommige mensen blijven thuis uit angst op pad geen toilet te vinden.’

Tekort in Amsterdam
Ook in Amsterdam zijn er nog altijd te weinig openbare wc’s, bijvoorbeeld in de stadsparken. Met name vrouwen zijn de dupe van het tekort, omdat ze niet bij urinoirs terechtkunnen.

Het onderwerp staat sinds 2019 op de politieke agenda van Amsterdam, toen de gemeenteraad het initiatiefvoorstel ‘Baas over eigen blaas’ van D66-raadslid Ilana Rooderkerk aannam. Door de sluiting van de horeca werd het gebrek aan publieke wc’s tijdens de coronalockdown ook pijnlijk duidelijk.

Sommige gemeenten, zoals Utrecht, Rotterdam en Pijnacker-Nootdorp, streven de toiletnorm na, ziet de alliantie. “Daar zijn we erg blij mee,” zegt Bernique Tool, oprichter van de Toiletalliantie en directeur van de Maag Lever Darm Stichting. “Maar twee derde van de gemeenten heeft niet eens toiletbeleid. Daarom zeggen wij: neem de norm op in de wet, houd gemeenten eraan maar geef hen óók geld om eraan te kunnen voldoen.”

Knipsel (1)

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)