Winnaars therapeutic touch prijsvraag

  • 9 september 2018
  • Nieuwsbericht
  • Complementaire Zorg

Het Van Praag Instituut bestaat dit jaar 25 jaar. Reden voor een prijsvraag: de persoon en organisatie met het beste TT-implementatieplan krijgt een gratis in company cursus therapeutic touch voor 14 collega’s.

Deze is gewonnen door Mattie Hoogstrate van Curamus, onderdeel van Zorgsaam Zeeuws Vlaanderen. Mattie is nachtverpleegkundige in een intra- en extramurale setting in de ouderenzorg – en maakte voor het eerst kennis met TT tijdens het nachtcongres in 2012. In haar plan koppelt ze complementaire zorg, inclusief TT, aan de omgevingszorg die op dit moment in de organisatie geïmplementeerd wordt. Mattie’s plan wordt volledig gesteund door het management. Op 5 september kreeg zij tijdens een feestelijke lunch op de locatie in Hulst de prijs door Martine Busch van het Van Praag Instituut overhandigd in de vorm van een mooie cheque.

Er zijn ook twee tweede prijzen uitgereikt, een gratis workshop TT op locatie en een gratis adviesgesprek over complementaire zorg. Deze prijzen zijn gewonnen door Anka Janssen van Hospice Martinus (Sevagram) in Mechelen en door Diana Harbers en Sandra van der Molen van LuciVer in Wychen.

Anka volgde al in 1999 volgde de cursus TT. Ze werkte toen nog als verpleegkundige op de oncologie afdeling van het ziekenhuis in Heerlen. Daar paste ze TT met enige regelmaat toe, samen met een paar collega’s. In Hospice Martinus waar ze nu werkt worden al aromazorg en ontspanningsmassages aangeboden, TT is de voor haar logische volgende stap. ‘Ik gun het de cliënten, maar ook mijn collega’s dat zij dezelfde bijzondere en mooie ervaringen mogen hebben als ik. Want ik weet als geen ander dat niet alleen degene die een TT-behandeling ontvangt maar ook degene die hem geeft, kan veranderen in positieve zin. Ikzelf ben een evenwichtiger, rustiger persoonlijkheid geworden en straal deze rust ook uit die verder reikt dan mijn eigen energieveld,’ aldus Anka.

Diana, consulent palliatieve zorg bij de kleine organisatie LuciVer, hoorde van de prijsvraag op de opleiding tot complementair verpleegkundige, die ze volgt. Ze heeft zelf de cursus TT nog niet gedaan, en haar collega Sandra evenmin, maar ‘de timing was perfect’. Er worden al andere vormen van complementaire zorg aangeboden, en TT past daar goed bij. Het doel is om in de komende tijd een pakket aan complementaire interventies te implementeren om meer te kunnen bieden bij pijn, stress, angst, slaapproblemen en palliatieve zorg.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)