Verpleegkundige vervolgopleiding complementaire zorg HAN

  • 19 december 2020
  • Complementaire Zorg

Verpleegkundige vervolgopleiding complementaire zorg HAN

In januari starten we aan de Hogeschool voor Arnhem en Nijmegen voor de derde keer met de post-HBO opleiding Verpleegkundige complementaire zorg. De opleiding is bedoeld voor verpleegkundigen met MBO, inservice of HBO opleiding die graag complementaire zorg in hun instelling of werkplek meer onder het voetlicht willen brengen. In deze opleiding van ongeveer anderhalf jaar (16 lesdagen) leiden we je op als ambassadeur van complementaire zorg. Je krijgt zeker ook les in complementaire interventies, zoals onder meer aromazorg, aquazorg, massage, ademhaling, muziek en haptonomie. Maar daarnaast zorgen we ook dat je sterker in je schoenen staat om te zorgen dat je team, de behandelaars en het management de meerwaarde van complementaire zorg gaat inzien en dat je mogelijkheden creëert om complementaire zorg te implementeren op je werkplek. Dit doen we onder andere door trainingen in communicatie, projectmanagement, klinisch redeneren en evidence based werken. Ook door het samenwerken binnen je groep bouw je een mooi netwerk op dat ook weer helpt om meer kennis en inzicht over toepassing van complementaire zorg te verwerven.

Het is mooi om te zien wat (afgestudeerde) cursisten zoal voor elkaar krijgen op hun werkplek. Zo is er iemand die handmassage en aromazorg in de wijk heeft geïmplementeerd, met name ook gericht op slaapproblemen bij ouderen. En zijn er meerdere cursisten die werkzaam zijn in de psychogeriatrie en die door toepassing van energetische interventies, massage en aromazorg hebben bereikt dat er minder medicatie (Haldol) nodig is bij onrust. Of dat door toepassing van complementaire interventies in de palliatieve of terminale fase er meer kwaliteit van leven en kwaliteit van sterven wordt ervaren. Ook zijn er verpleegkundigen die werkzaam zijn in GGZ, VG, hospice, ziekenhuis en neonatologie die al mooie bijdragen hebben geleverd op dit gebied.
Steeds meer oud-cursisten spreken op congressen, geven demonstraties, zijn gastdocent bij verpleegkundige opleidingen of geven les in de vervolgopleiding complementaire zorg.

De opleiding is gebaseerd op het expertisegebied Verpleegkundige complementaire zorg, zoals ontwikkeld door de beroepsvereniging. De beroepsvereniging is uiteraard ook nauw betrokken bij het vormgeven van de opleiding. Voor meer informatie of het aanvragen van een informatiegesprek kun je kijken op:   https://www.han.nl/opleidingen/post-hbo/complementaire-zorg/ . Of stuur een mail naar marion.giesberts@han.nl

Ook kun je het webinar via YouTube https://www.youtube.com/watch?v=D_cKJZ2MeZ4 kijken waarin een wijkverpleegkundige en een neonatologieverpleegkundige die de opleiding VCZ hebben gevolgd, vertellen over de toepassing van complementaire zorg op hun werkplek.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)