Verdiepingsdag Kruiden

  • 13 juni 2015
  • Nieuwsbericht
  • Complementaire Zorg

De bijscholingsdag verdieping van kruiden is geweest,10 juni jl,  en wat een inspirerende dag. De docent, Marilene Dols, heeft ons van 10:30 tot 17:00 uur meegenomen in de wereld van kruiden. Dit keer ging het om veilig kruiden gebruik. 

Zo is er gesproken over traditionele kruidengeneesmiddelen en kruidenproducten, toxiciteit en kwaliteit van middelen, bijwerkingen maar ook over gebruik tijdens zwangerschap en lactatie. Welke interacties kunnen plaatsvinden tov reguliere medicatie. 

In deze tijd gebruiken veel mensen, uit eigen beweging, voedingssupplementen en bijvoorbeeld kruidenthee en zijn zich niet bewust dat dit van invloed kan zijn op hun, door arts voorgeschreven, medicatie. En hier zit hem dan evt het venijn. Het voorgeschreven medicijn krijgt bijvoorbeeld een versterkend effect of een verminderd effect met alle gevolgen van dien. 

Tijdens de scholing is duidelijk geworden dat wij, verpleegkundigen en verzorgenden, de zorgvrager kunnen begeleiden in het bewustwordingproces rondom de zelfzorg. Door open te staan voor de eigen inbreng en daarin door te vragen wat de reden is tot het gebruik van kruidenmiddelen en voedingssupplementen kunnen wij de zorgvrager informeren waar meer informatie te vinden is ivm gebruik hiervan en de overige geneesmiddelen. En, wat zeer belangrijk is, de zorgvrager stimuleren om de behandelend arts aan te geven dat men dit soort middelen gebruikt. De deelnemers van de scholingsdag kregen een aantal websites door waar veel informatie te vinden is over het gebruik van kruiden en wat de indicaties en contra indicaties zijn. Zelfs de interacties met betrekking tot medicatie staan vermeld. Een van de websites is infofyto.nl Daarnaast zijn er prachtige boeken waar je informatie kunt vinden.  

Als toefje op de taart mochten wij, van vers geplukte kruiden, een thee en een zalf maken. In de keuken van V&VN stonden wij met pannetjes en potjes de olie en kruiden te persen tot een heerlijk geurende zalf. Kortom, een scholingsdag die zeker herhaald mag worden. 


Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)