Post HBO-opleiding VCZ

  • 8 september 2023
  • Nieuwsbericht
  • Academie
  • Complementaire Zorg

Verpleegkundige Complementaire Zorg, VCZ. Een terugblik op het onstaan van de post hbo-opleiding aan de HAN.

Een actueel onderwerp waarin naar voren komt hoe uiteindelijk afgestudeerden in hun werkveld de complementaire zorg tot uiting brengen.

Casereport

Terug- en vooruitblik.....

Nadat het expertise gebied voor de Verpleegkundige Complementaire Zorg is beschreven ontstaat het idee in 2016 om een jaaropleiding te initieren op HBO-niveau.

Nancy Strybol, toenmalig voorzitter, Martine Busch en Catharine Jansen geven aan dat het van belang is om een verbinding aan te gaan met een Hogeschool. Het geeft de opleiding een betere basis, een ander aanzien en betere continuiteit. 

Idealiter zou de opleiding worden gezien als een erkende opleiding waarbij de titel Verpleegkundige Complementaire Zorg een beschermde titel zou zijn.

Uiteindelijk neemt men contact op met Marion Giesberts, opleider, trainer en adviseur bij HAN-VDO met name in het domein Pijn en Palliatieve zorg. Zij is betrokken bij trainingen klinisch redeneren en coordinator voor oa de opleiding Pijnconsulent.

Vanuit deze samenwerking wordt een opleiding geschreven die door middel van modules wordt vormgegeven. Hierbij komt o.a. naar voren: Vakinhoud, Communicatie en samenwerking, Kwaliteit en Professionalisering. Een specifiek onderdeel is dat het expertisegebied Verpleegkundige Complementaire Zorg V&VN en het boek "Inleiding  Complementaire Zorg" (Busch et all) wordt meegenomen als kerndocument. Tevens worden experts op het gebied van complementaire zorg ingezet om kennis te delen.

Door de inspanningen van Marion Giesberts is de opleiding in februari 2022 geacrediteerd op NLQF6niveau en daardoor erkent.

Tot nu toe zijn er al heel wat studenten afgelevert door de HAN-VDO op het gebied van Verpleegkundige Complementaire Zorg. We zullen artikelen van een aantal van deze verpleegkundigen plaatsen waarin zij vertellen over hun ervaringen op het gebied van complementaire zorg en wat de post HBO-opleiding Verpleegkundige Complementaire Zorg hen heeft gebracht.

 

Voor meer informatie of het aanvragen van een informatiegesprek kun je kijken op:   https://www.han.nl/opleidingen/post-hbo/complementaire-zorg/ . Of stuur een mail naar marion.giesberts@han.nl

Ook kun je het webinar via YouTube https://www.youtube.com/watch?v=D_cKJZ2MeZ4 kijken waarin een wijkverpleegkundige en een neonatologieverpleegkundige die de opleiding VCZ hebben gevolgd, vertellen over de toepassing van complementaire zorg op hun werkplek.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)