Praten over kanker.

  • 29 maart 2020
  • Complementaire Zorg

Praten over kanker.

Dat is wat kankerpatiënten graag willen. Met hun arts of verpleegkundige samen bespreken welke complementaire behandelopties effectief en veilig zijn. In het onderzoek Make open Communication about evidence-based Complementary Medicine part of routine oncology practice; the participatory development of supporting tool COMMON gaat voor het eerst onderzocht worden wat daarvoor nodig is. Onlangs kreeg onderzoeksinstituut NIVEL samen met het Van Praag Instituut, drie ziekenhuizen en enkele patiënten- en beroepsorganisaties een subsidie van KWF Kankerbestrijding om te starten met dit onderzoeksproject. Onze afdeling complementaire zorg van de V&VN is een van de partners.

Doel is het vergroten van kennis, bespreekbaarheid, toegankelijkheid en veilig en passend gebruik van complementaire zorg in de oncologie in het algemeen en in de behandeling van borstkanker in het bijzonder. COMMON bestaat uit een aantal fasen. (1) Middels interviews met managers en zorgverleners inventariseren welke factoren op het niveau van de gezondheidszorgorganisatie het bespreken en implementeren van cz in de oncologie in de weg staan en faciliteren. (2) Observeren hoe cz met patiënten met borstkanker wordt besproken. (3) Onderzoeken wat de verwachtingen, behoeften, ervaringen en kennis met betrekking tot (het bespreken en aanbieden van) cz zijn bij patiënten met borstkanker en zorgverleners. (4) Inventariseren wat het huidige aanbod is aan (evidence-based) cz in Nederland en daarbuiten. Met de resultaten wordt een bespreekwijzer ontwikkeld met praktische voorbeelden en tips voor het bespreken van cz, evenals een cz toolbox met beschikbare cz interventies. Het onderzoek COMMON gaat 4 jaar duren.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)