In je Kracht

  • 22 december 2023
  • Overige
  • Complementaire Zorg

Van onze adviseur Madeleine Kerkhof, Kicozo een prachtig aanreiken.

Rose 5452046 1280

Heb je wel eens het gevoel dat de rek er helemaal uit dreigt te gaan? Een steeds grotere en zwaardere zorgvraag én een snel stijgende uitval of uitstroom van collega’s... Bijna niet rond te krijgen roosters… Afgeschaalde zorg in kwantiteit en (onwillekeurig) kwaliteit… Overbelaste mantelzorg… Een steeds grotere last op je sociaal leven of gezin… Om er maar een paar te noemen. 

Compassie moeheid, gevoelens van onmacht en frustratie, chronische stress in werk en gezin, uitputting en zelfs burn-out met verminderde weerstand liggen op de loer. Misschien heb je dat al eens aan den lijve ervaren. 

Dan kan het fijn zijn om in de natuur een stukje kracht te hervinden, een moment voor jezelf, ja ook in je drukke dag. Echt die natuur ingaan zou natuurlijk het beste zijn: frisse lucht, planten, bomen, de zon op je gezicht, en zelfs een buitje kan verfrissen en je opladen. Maar als dat even niet kan, dan kun je de natuur naar je toe halen. 

Kruidenkracht 

Kruiden hebben en geven veel kracht op allerlei manieren. Denk aan een kop geurige kruidenthee, zoals rustgevende en immuun versterkende kamille, aan citroenmelisse die kalmeert en goed is voor nerveuze spijsverteringsklachten, goudsbloem voor als je veel op je lever hebt, rode zonnehoed om je weerstand een boost te geven, of verwarmende gemberthee bij misselijkheid (door stress bijvoorbeeld) of op kille druilerige dagen die we zo goed kennen in deze tijd van het jaar. 

En als je daar niet van houd, maar wel van chocolade? Cacao bonen zijn plantengeneeskunde voor je lijf en je brein, dus geniet vooral regelmatig van een beker warme chocolademelk. 

Aromazorg 

Binnen de kruidenwereld vinden we een scala aan essentiële oliën en CO2 extracten, die we samenvatten onder aromazorg (aromatherapie). Ze hebben een geheel eigen planten- en zelfs zielenkracht en passen bij onze vier dimensies: ons fysiek, psychisch en sociaal welbevinden met in de kern onze spiritualiteit, de zin van het leven. Ze lossen niet alles voor ons op, maar ze kunnen wel bijdragen aan het (her)vinden van je eigen krachtbronnen, aan je rust, aan een opkikkertje, aan je weerstand. Ze kunnen een begeleider zijn van je dagdagelijkse activiteiten, je nachtdienst of nachtrust. Ze kunnen fijne herinneringen oproepen die je kunt gebruiken in ontspanningsoefeningen. Ze kunnen mooie “messages in a bottle” voor je zijn. En dat alles op vrijwel elk door jou gekozen moment. 

Inhalers met aromazorg 

Ideaal om die momenten voor jezelf te pakken, ook in drukke tijden, zijn aromatische inhalers. Je vult ze met je favoriete oliën of combinatie daarvan, steekt ze in je zak en hebt ze dus snel bij de hand als je een aromatisch steuntje nodig hebt. Een paar voorbeelden van zulke oliën zijn: 

Bergamot (Citrus aurantium var. bergamia) EXP 

Message in its bottle: “laat je verfrissen en vitaliseren”. Bergamot brengt licht en zon bij moedeloosheid, frustraties en verdriet, waardoor je uit die donkere gedachten kunt ontsnappen. Bergamot geeft je een vriendelijk zetje om moed te vatten en je te herpakken. 

Copaiba (Copaifera officinalis) EO 

Message in its bottle: “bijna onmerkbaar neem ik je pijnen weg”. Copaiba is een geweldige trauma olie op alle niveaus. De geur van de olie is heel subtiel en fijn voor hen die zich overprikkeld en uitgeput voelen. Ze dringt zich niet op, maar kalmeert door de rust die ze uitstraalt, vooral in complexe groepsprocessen waar veel spanning heerst. Copaiba geeft de kalmte om daarin je rust te bewaren of te hervinden. 

Lavendel (Lavandula angustifolia) EO 

Message in its bottle: “ik breng je in balans”. Lavendel is fijn voor mensen die uit hun evenwicht gebracht zijn, die zich in een achtbaan van emoties bevinden. Lavendel geeft balans in sympathicus en parasympathicus en kan je daardoor rust geven, maar ook een opkikkertje. Het is ook een fijne olie voor hen die het allemaal teveel wordt en behoefte hebben om de eigen energie te beschermen. 

Roos (Rosa damascena) EO 

Message in its bottle: “ik geef je mijn alles omvattende liefde”. Ja, die kostbare roos is de olie voor het meest kostbare: de liefde, liefde voor de ander, maar ook en misschien juist vooral zo nodig – zelfliefde en zelfcompassie. Vul jouw lege kopje met de liefdevolle energie van roos. Laat zelfverwijt en “had ik maar” van je af glijden. Roos helpt te vergeven en in liefde los te laten. 

Tijm (Thymus vulgaris) EO 

Message in its bottle: “laat mij je nieuwe levenskracht geven”. Tijm, vooral die van het fenolische type, is een power tool voor perioden van koude en geeft je weerstand een boost. Tijm staat symbool voor nieuwe kracht en levensenergie. De olie is ideaal voor hen die een grote behoefte hebben aan warmte en die zich verlaten en in kou voelen staan. Tijm bemoedigt, ondersteunt de wilskracht en helpt ons weer in onze kracht te komen. 

Inhalers maken en gebruiken 

Je kunt deze oliën met elkaar, maar ook met andere oliën en CO2 extracten mengen voor jouw ideale steuntje in de rug. Daarvoor adviseer ik om in een lege inhaler, maximaal 10 druppels van jouw favoriet(en) plus enkele druppels jojoba door het filter te laten absorberen. Doe hem in de huls. Dopje erop. Bemoedigend etiketje erop en klaar. 

De inhaler kun je nu opendraaien en onder (niet in) de neus houden voor inhalatie, telkens wanneer je er behoefte aan hebt: 

Voor het beste rustgevende effect inhaleer je vooral rustig en niet te intensief. 

Voor een activerend zetje kun je met daartoe geschikte olien intensiever inhaleren. 

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je mij via het emailadres op Kicozo.info bereiken. 

Veel succes, Madeleine. 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)