Ervaring van cursist

  • 10 mei 2022
  • Nieuwsbericht
  • Complementaire Zorg
Angeline

Ik, Angeline Stuurman Verzorgende-IG, werk inmiddels al bijna 29 jaar in de zorg. Gaandeweg werd mijn interesse gewekt voor complementaire zorg. Ik vond het geweldig om te zien wat je met deze aanvullende zorg kon bereiken. Ik werkte in een verpleeghuis voor mensen met dementie en daar werd daar veel aandacht aan besteed. In 2015 wisselde ik van verpleeghuis en kreeg ik de kans om een afdeling voor mensen met dementie op te starten. Dit is een transfer afdeling in het wijkzorgcentrum Vroenhof. Bewoners komen hier in crisis en vanuit onze afdeling gaan ze naar het verpleeghuis van hun voorkeur. Het stukje complementaire zorg begon ook weer te kriebelen. In overleg met mijn leidinggevende mocht ik de jaaropleiding complementaire zorg gaan volgen. Onze specialist ouderengeneeskunde, een hele fijne man die ik bewonder om zijn kundigheid en kennis, stond er in eerste instantie sceptisch tegenover. Waarom? Er rees het vermoeden dat de complementaire zorg de medische zorg zou vervangen.  Echter, er werd al snel duidelijk dat dit niet het geval zou zijn en dat het om aanvullende zorg gaat, net dat beetje extra.

Op 21 april begon mijn avontuur. Saillant detail is dat ik een topografisch foutje had gemaakt. Ik dacht dat mijn opleiding in Wychen was dat was voor mijn makkelijk te doen met het openbaar vervoer. Echter was het in Wijhe. Deze afstand was voor mij niet te doen op een dag dus moest ik een hotelovernachting boeken. Voor het eerst in mijn leven ging ik alleen naar het hotel 4,5 uur heen met de trein en de dag erna van 9:30 tot 16:00 uur les en dan weer 4,5 uur terug met de trein.

Vanaf de eerste les dag was ik enthousiast op mijn werk vertelde ik erover wat ik leerde en vaak kreeg ik te horen je straalt helemaal als je het erover hebt. Ook met onze specialist ouderengeneeskunde sprak ik er regelmatig over. De olie komt aan bod, ik verzorg een bewoner op de muziek van de Rolling Stones want anders laat dhr. De zorg maar met moeite toe. Massage komt aan bod. Inmiddels ook meerder dingen mogen aanschaffen voor de complementaire zorg steeds meer uit te breiden, en heb ik inmiddels een eigen ruimte voor complementaire zorg te geven. Ook geef ik nu aan bewoners van de 2 andere afdelingen complementaire zorg. Ik neem ze dan mee naar de ruimte die we ervoor ingericht hebben zodat er ook in alle rust genoten kan worden. In mijn dienstrooster staan nu vast op woensdag uren gepland voor de bewoners van deze 2 afdelingen zo dat er ook een  continuïteit is.   

Onze specialist ouderengeneeskunde geeft nu steeds vaker het advies: “Vraag eens aan Angeline of er complementaire zorg ingezet kan worden?”. Dit vind ik heel fijn want op deze manier kunnen we de zorg voor de bewoners samen alleen maar beter maken. Ik weet zeker dat ik me hier nog verder in zag gaan verdiepen, ik ben al aan het kijken wat het volgende is wat ik wil gaan leren en dan staat de Healing Touch toch boven aan mijn lijstje. De passie voor complementaire zorg is er want als ik erover praat krijg ik terug dat ik helemaal begin te stralen. 

Met Vriendelijke groet,  
Angeline Stuurman Verzorgende-IG 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)