Ervaring jubileum congres

  • 22 maart 2024
  • Nieuwsbericht
  • Complementaire Zorg

Een fantastische dag is het geweest. 

Jubileum 2024 03 01

Verslag 25 jaar jubileum afdeling Complementaire Zorg

Op 21 maart, start van de lente, was het jubileumcongres van de afdeling complementaire zorg met het thema “van groei tot bloei”.

In Utrecht werden de leden van de afdeling en overige geinteresserden ontvangen in de hal door mensen van de werkgroep die de weg wezen naar de etage waar het hoofdkantoor van V&VN zich bevindt. Aan de ontvangsttafel konden de deelnemers zich inschrijven en kregen een badge. Gelijk werden de deelnemers verrast met een goodybag vol leuke spulletjes, kortingscodes en informatie over mooie producten en diensten allen met als thema Complementaire Zorg.

Op naar de koffie, thee en heerlijke brownies. Het was al een groot feest voordat het programma daadwerkelijk was begonnen. Een samenkomst van mensen binnen de complementaire zorg is eigenlijk altijd een soort reünie maar nu helemaal. Pioniers van het eerste uur van de afdeling waren uitgenodigd en het was een wirwar van mensen die elkaar ontmoetten en omhelsden. 

De voorzieningen in het gebouw zijn prima, voor een groot aantal deelnemers was dit de eerste keer in het nieuwe gebouw van V&VN. 

Om 10 uur startte het programma met de plenaire sessie en werd door de voorzitter Cilia van der Kooij gestart met een mooie visualisatie “De zaailing" waarin het thema opnieuw naar voren kwam.  

Onze welbekende dagvoorzitter, Martine Busch, heeft de onderwerpen en sprekers aan elkaar gepraat. Op ludieke wijze werd, letterlijk, het stokje doorgegeven van de eerste grondlegger tot aan de huidige voorzitter.

Astrid Noorden startte met verhalen uit het begin van de periode van de opkomst/ herontdekking van de complementaire zorg. Anneke Huisman als een van de eerste oprichters van de afdeling waarna Catherien Jansen sprak over het expertisegebied. Andere sprekers volgden. Alle sprekers hebben calendula- zaadjes geplant waarvan we de groei regelmatig aan onze leden zullen gaan laten zien.  

In het ochtendprogramma kreeg iedereen een complimenten/aanreiking kaart. Hierop kon je voor een (onbekend) persoon een wens of compliment schrijven. Deze werd in een mand gedaan met als doel dat iedereen aan het einde van het symposium een compliment mee kreeg naar huis.

De middagpauze volgde na een muzikale inbreng van Max Douw, met lekkere broodjes, kopjes soep, melk en wat nog meer waar je zin in had. 

Het middagprogramma stond in het teken van fantastische workshops. waaronder Ignar Rip met muziekgeluk, Christella Pronk over kruiden,  Klara van Zuijdam met massage, Simone van Mierlo over haptonomie, Marion Giesberts over pijn en positieve gezondheid, Code Rood van Christa Voorn, Wilma Bijl en Nancy Strybol over het casereport, Monique Jansen en Dorette de Haas met de Kletspot en Madeleine Kerkhoff over Calendula olie. 

Plenair is de dag afgesloten met een lezing door Lian Tjon Soei Len en Marjon Oomens over “Bredere beleving over pijn, leefstijl en emoties”.   

Max Douw heeft gedurende de dag zijn inbreng een aantal maal ten gehore gebracht waarbij hij aan het eind van de dag, na alle bedankjes aan iedereen die zich heeft ingezet, een lied heeft opgedragen aan de afdeling Complementaire Zorg. Zeer inspirerend en ontroerend. Deze kun je hier terug luisteren.

Bij het inleveren van de badge kreeg Iedereen nog een complimentenkaartje mee en een leuk cadeautje wat ook gericht is op CZ.

Wij dachten dat de dag te lang zou zijn.  Als organisatoren waren wij echter aangenaam verrast dat aan het eind van de middag eigenlijk Iedereen nog aanwezig was en zijn blijven kletsen onder het genot van een "vermijd de file borrel”.

Als bestuur hoorden wij later dat de mensen die bij V&VN werkten verrast waren door de gemoedelijke sfeer die er hing binnen deze groep leden. Kan natuurlijk ook niet anders met zoveel prachtige mensen bij elkaar. We hebben ons op dat moment binnen V&VN als groep mooi neergezet en we hebben letterlijk en figuurlijk van ons laten horen. 

We kunnen terugkijken op een geslaagd jubileum en het bloeien van de complementaire zorg kan na het leggen van zoveel zaadjes echt niet meer worden gestopt. 

We hopen over 5 jaar weer een net zo mooi jubileum te kunnen maken. 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)