CZ Interventie in de praktijk

  • 29 november 2022
  • Complementaire Zorg

Mw. Jansen* is momenteel tijdelijk opgenomen op een PG afdeling. Mw. staat op de wachtlijst voor een woonplek in het verpleeghuis waar ook haar zus woont.

Mw. is vaak verward en gedesoriënteerd in plaats en tijd. Omdat mw. steeds vaker het dagelijks overzicht verliest en daardoor de regie over haar leven regelmatig kwijt is, wordt ze angstig, wat resulteert in paniek aanvallen. Mw. is dan moeilijk te bereiken of te kalmeren. Hiervoor mag mw. zo
nodig 10 druppels “Haldol”. Tijdens deze terug kerende paniek situaties, geeft mw. aan dat ze last heeft van een: ‘’vol’’ hoofd en is dan intens verdrietig.

Mw. liep onrustig over de gang in paniek te roepen om haar zus en klampte mij aan om haar dochter te bellen want: “Het was niet goed’’. Ik heb mw. meegenomen naar haar kamer en ben daar met haar gaan zitten. Om mw. weer wat tot rust te krijgen en te kalmeren, zijn we foto’s gaan kijken van
haar kinderen en kleinkinderen.

Bij het zien van de foto’s werd mw. iets rustiger, maar bij het zien van een foto van haar zus, sloeg de paniek en angst toch weer toe. Ik heb mw. mee genomen naar de huiskamer voor een kopje thee.
Ondertussen bleef mw. verward en angstig. Mw. gaf aan dat haar hoofd:
“Zo vol zat, met zoveel gedachten, geluiden en gezichten in verschillende situaties”.

We zijn samen aan tafel gaan zitten, maar ik heb op dat moment niets specifieks gedaan om haar af te leiden van het onderwerp. Ik nam bewust de tijd en juist de ruimte om haar te laten vertellen waar die angst en paniek vandaan kwam. Ik vroeg mw. of ze thuis ook wel eens zo paniekerig was geweest en wat ze daar dan aan deed. Mw. reageerde hierop met:
“Ik ben nu zo bang en in paniek dat ik dat niet meer weet”.

Ondertussen terwijl ik naast haar zat, pakte ik mw. haar hand en streelde deze zachtjes. Ook raakte ik voorzichtig haar wang aan en streelde die ook. Op zachte toon, sprak ik mw. sussend toe. Ik merkte dat mw. wat meer ontspande en streek een haarlok uit haar gezicht, ondertussen “kamde” ik
zachtjes met mijn vingers door het haar. Mw. gaf aan dit prettig te vinden en ik kreeg toestemming om dit te herhalen. Ik ben door gegaan met het zachtjes strelen en kammen van de haren en lichtjes aanraken en zachtjes masseren van de hoofdhuid. Mw. kwam tot rust, raakte hierdoor ontspannen en viel in slaap. Ik heb de angst en paniek weg kunnen nemen zonder toediening van de 10 druppels “Haldol”.

Mw. raakte ontspannen, was niet meer angstig en paniekerig en viel in slaap. Ze heeft een uurtje
geslapen en was bij het wakker worden weer rustig en goed gestemd.

Door Jeannet Joosten van Biessum

(* de naam is fictief)

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)