Congres ‘In or outside the box?'

  • 10 december 2021
  • Complementaire Zorg

Het Nederlands Consortium voor Integrale Zorg en Gezondheid (CIZG) bestaat uit zes organisaties: Radboudumc, HagaZiekenhuis, Máxima MC, Rijnstate, Louis Bolk Instituut en Lentis GGZ.  
Het CIZG bestaat nu drie jaar. Tijd voor een eerste congres! 
  
Het congres ‘In or outside the box’ vond plaats op 8 oktober in Flint te Amersfoort en werd georganiseerd in samenwerking met het 8e congres voor Integrale Psychiatrie. We besteedden aandacht aan de wereldwijde beweging van IM en haar bijdrage aan leefstijlgeneeskunde, positieve gezondheid, samen beslissen, de gehele patiënt en de persoonsgerichte aanpak, en het bespreekbaar maken van in wetenschappelijk onderzoek veilig en effectief gebleken natuurlijke en complementaire interventies. 

Na dit congres waren de deelnemers op de hoogte van onder meer: 
– De feiten & fabels rond vasten en voeding 
– Hoe het placebo-effect kan bijdragen aan betere zorg 
– Wat Europese patiënten verwachten van complementaire zorg 
– Hoe integrale psychiatrie in de praktijk wordt toegepast 
– Hoe wetenschappelijk onderzoek leidde tot vernieuwende inzichten in de herstelzorg voor psychiatrisch patiënten 
– Hoe stressreductie, voeding, bewegen en vasten een positieve bijdrage kunnen leveren aan het immuunsysteem en het welbevinden van de oncologische patiënt 
– Wat de meerwaarde is van IM in de spreekkamer van de kinderarts 
– Actuele onderzoeksprojecten en -methoden op het gebied van mindfulness 
– Wat er voor nodig is om non-farmacologische en complementaire interventies te integreren in de dagelijkse verpleegkundige zorg 
– Hoe fecale transplantatie een rol kan spelen bij de behandeling van zowel type 1 als type 2 diabetespatiënten 
– Welke andere opties er zijn voor antibiotica. 
Ik (Anneke Schielein, penningmeester en werkzaam in Rijnstate Arnhem) heb dit congres bijgewoond en heb samen met collega Monica Perebolte een deel van de middagsessie verzorgd, nl;  Wat is er voor nodig om non-farmacologische en complementaire interventies te integreren in de dagelijkse verpleegkundige zorg. 
  
Petra van Mil was ook aanwezig evenals Madeleine Kerkhof en partner met een stand voor aromazorg. Zo kwam ook ik hier weer bekenden tegen. 
Het was een fantastische sfeer, het congres werd geopend door Marian Kaljouw voorzitter van de NZa met een korte impressie van haar visie op de zorg in de toekomst. 
Ze vroeg om vanuit de werkvloer vooral te komen met goede ideeën om de zorg te verbeteren. Iedereen is uitgenodigd om haar te mailen. mkaljouw@NZA.nl 
Hierna een plenaire sessie over fecale transplantatie. 

Voor de lunch kreeg drs. Inès von Rosenstiel-Jadoul van de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch te horen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd haar te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Leuk om haar verrassing te zien. 
Ik ken haar vanuit de werkgroep om Integrative nursing te implementeren leven heeft ingeblazen. Haar niet aflatende energie en enthousiasme voor beter zorg voor de patiënt is op deze manier heel mooi erkend. 

Leuk om dit soort dagen mee te maken, het voelt zo goed om te weten dat je niet alleen staat in je (out of the box) ideeën over hoe het beter kan in de zorg. 
De dag is beoordeeld met een 8,5, dus mag gerust een succes worden genoemd. 

Bron: ‘In or outside the box?' | 8 oktober 2021 | Flint, Amersfoort - Congressen MetZorg 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)