Complementaire Zorg onder de aandacht brengen.

  • 3 april 2015
  • Nieuwsbericht
  • Complementaire Zorg


Op 18 maart mocht ik, Rosa, samen met een studente van de Fontys hogeschool een klinische les verzorgen voor collega’s in een verpleeghuis.

Er was belangstelling, scepsis, nieuwsgierigheid en een beetje ervaring onder de deelnemers met betrekking tot Complementaire Zorg. De studente had een mooie inleiding gegeven mede vanuit haar eigen ervaring en achtergrond in de kruidengeneeskunde en Aromatherapie opleiding.

Door een paar praktische oefeningen wat voelen is en hoe voelt het als men insmeert of een zalf opdraagt of dat men over de handrug aait? De korte ademhalingsoefening en de evaluatie van de persoonlijke ervaringen van de deelnemers was een bijzondere belevenis : uit de gevarieerde reacties kon men concluderen dat complementaire zorg niet zo maar toegepast mag worden. Er is goede theoretische achtergrond en kennis nodig om uit het pallet van  interventies de juiste interventie voor de cliënt/patiënt te kiezen.

Weet waarom, wanneer en hoe in welke hoeveelheid en frequentie iets toegepast mag worden.
Weet dat complementaire zorg geen hocus pocus is of kwakzalverij maar dat het gaat om daadwerkelijk wetenschappelijk onderzochte interventies.
Wil je ook een klinische les op je werkplek verzorgen? Ik wil graag daarin ondersteuning verlenen om het balletje verder te laten rollen.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)