Werken met kruiden

Wat leer je in deze cursus?

Kruidengeneesmiddelen staan onder een groeiende belangstelling en ook vanuit wetenschappelijke hoek wordt het gezondheidseffect van plantenstoffen steeds meer bevestigd. Diverse plantaardige middelen met een milde werking zijn  geschikt om ingezet te  worden bij zorgvragen en verpleegproblemen. Natuurlijk is de nodige kennis van zaken vereist om kruidenmiddelen op een verantwoorde en veilige manier in te zetten in de zorg. Tijdens deze cursus wordt daartoe een stevige aanzet gedaan. Naast achtergrondkennis op het gebied van werkzame plantenstoffen en de verwerking tot kruidenmiddelen  komen kruidenmiddelen aan de orde die ingezet kunnen worden bij de huid- en wondverzorging, spanningsgerelateerde klachten en
slaapproblemen, en kruidenmiddelen bij milde spijsverteringsklachten en enkele andere problemen (vermoeidheid, pijn, verminderde conditie). Ook wordt stilgestaan bij de toedieningsvormen waar je gebruik van kunt maken, zoals een kruidenthee, kruidenzalven & -oliën, tincturen of dragees, en het kruidencompres.

Tevens krijg je handvaten aangeboden om de zorgvrager voor te lichten over een  veilig en verantwoord gebruik van kruidenmiddelen in zijn persoonlijke zelfzorg en wordt regelmatig stil gestaan bij wetenschappelijk onderzoek naar plantaardige middelen.

Hoe leer je?

Op een afwisselende manier gaat de deelnemer aan de slag met theoretische achtergrondkennis  en het praktisch bezig zijn met kruiden en kruidenmiddelen in de vorm van korte workshops zoals  kruidentheëen maken (vlg infusum, decoctum, maceraat); voetenbad met kruidenaftreksel; warme en koude kruidencompressen; verse en gedroogde kruiden herkennen (bekijken, ruiken, proeven).  Er is ook gelegenheid om situaties vanuit de eigen werkplek en het mogelijke kruidengebruik bespreekbaar te maken.  De deelnemer houdt een logboek bij waarin huiswerkopdrachten worden gemaakt om het geleerde te verwerken.

Lesmateriaal

Het boek ‘Inleiding Complementaire Zorg’ is verplichte stof en kan  aangeschaft worden bij http://www.bsl.nl of http://www.bol.com kosten ca euro 89,00.
Voor wie is de cursus?Voor verpleegkundigen en verzorgenden die de basiscursus complementaire zorg hebben afgerond.

Docent
Marilene Dols, docent (fytotherapie/natuurgeneeskunde) en natuurgeneeskundig therapeut.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!