Wat leer je in deze cursus?

In deze cursus zullen we een groot aantal interventies behandelen, die alle betrekking hebben op ontspanning, verhoging van welzijn en -waar mogelijk- verbetering van de gezondheid. Aan de orde komen o.a. massage van benen, voet, buik, rug, nek en schouders, gezicht.
Wat de ontspanningsoefeningen betreft zullen we een breed assortiment in praktijk gaan brengen, zoals ontspanning met behulp van de adem, ontspanning via het vergroten van het lichaamsbewustzijn, ontspanning via het beurtelings aanspannen en loslaten van spiergroepen (progressieve spierrelaxatie), ontspanning in zittende houding etc. Vanzelfsprekend zal ook aan de orde komen
wanneer deze interventies te gebruiken en wanneer ze achterwege te laten (indicaties en contra-indicaties). 
De eerste twee en een halve dag wordt volledig besteed aan massage en ontspanningsoefeningen. De laatste dag is er gelegenheid de vaardigheden te toetsen doormiddel van een opdracht.

Hoe leer je?

De massages en oefeningen worden voorgedaan, maar vooral zal veel tijd worden besteed aan ondergaan en oefenen! Tijdens de cursus wordt er van je verwacht dat je de literatuur thuis bestudeert en de aangeleerde vaardigheden thuis oefent.
Hiervoor wordt er gewerkt met een logboek. 
Voor wie is de cursus?Voor verzorgenden en verpleegkundigen die de basiscursus complementaire zorg hebben afgerond.


Lesmateriaal

Het boek  'Inleiding Complementaire Zorg' is verplichte stof en kan aangeschaft worden bij http://www.bsl.nl of http://www.bol.com kosten ca euro 89,00.

Neem loszittende kleding en 2 grote handdoeken mee.
Docent

 Jos Galdermans (natuurgeneeskundige, docent diverse academies)( www.synthesisseminars.eu)

Bij voldoende deelname wordt zowel in Utrecht als in Wijhe cursus gegeven en hebt u de gelegenheid om, bij eventuele verhindering, de betreffende cursusdag op de andere locatie te volgen. 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!