Basiscursus

In deze cursus leer je op praktische wijze wat complementaire zorg is en hoe dit toegepast kan worden in de alledaagse praktijk van de zorg.
Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere:Wat is complementaire zorg? En wat niet? Doel, herkomst, uitgangspunten.
Kennismaking met verschillende soorten interventies, zoals kruiden, etherische olie, massage en ontspanningsoefeningen.
Methodisch complementaire zorg verlenen.

Je leert een aantal eenvoudig toe te passen interventies die het comfort van je patiënt kunnen verbeteren. Zoals het bereiden van kruidenthee, een handmassage, een voetenbad, werken met ontspanning,
Alle vaardigheden worden meerdere keren geoefend, zodat je er echt wat mee kunt in de praktijk.
Daarnaast oefen je de vaardigheden ook thuis. Doordat je meteen aan de slag gaat met  het geleerde kan je gerichte vragen stellen en optimaal gebruik maken van de deskundigheid van de docent en de ervaringen van je groepsgenoten.

Als je deze cursus hebt afgesloten met een certificaat kan je je inschrijven bij het deskundigheidsdomein complementaire zorg in het kwaliteitsregister V&V. Hiermee kan je aan je werkgever en patiënt aantonen dat je deskundig bent op het gebied van de complementaire zorg.

Hoe leer je?

Door theorie- en praktijklessen, maar ook door het zelf ervaren en toepassen van de interventies. Daarnaast lees je thuis nog de bijbehorende hoofdstukken uit het boek en oefen je de vaardigheden. Hiervoor werk je met een logboek. Verder leer je van de ervaringen van de andere cursisten.

Voor wie is de cursus?

Voor alle verzorgenden en verpleegkundigen die meer willen weten over complementaire zorg.
Door de brede opzet is de cursus is vooral geschikt als een eerste kennismaking. 
Als je met complementaire zorg aan de slag wilt, geeft de cursus je een goede basis om deskundig met een
aantal interventies te starten. Na de cursus kan je je opgeven voor vervolgcursussen, bijvoorbeeld ‘gebruik van etherische olie’, ‘massage en ontspanningstechnieken’, of ‘healing touch’.

Lesmateriaal

Het boek ‘Inleiding Complementaire Zorg’ is verplichte stof en kan aangeschaft worden bij http://www.bsl.nl of http://www.bol.com kosten ca euro 89,00. Praktijkmaterialen tijdens de cursusdagen zijn gratis, een praktijksetje etherische oliën zal tegen gereduceerde prijs worden aangeboden, dit is niet verplicht.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!