Foto Werk In Uitvoering

In deze cursus leer je op praktische wijze wat complementaire zorg is en hoe dit toegepast kan worden in de alledaagse praktijk van de zorg. Door de brede opzet is de cursus is vooral geschikt als een eerste kennismaking.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere; Wat is nu complementaire zorg en wat juist niet? Indicaties en contra-indicaties van de verschillende complementaire zorg interventies.

Je maakt kennis met verschillende soorten interventies, zoals kruiden, etherische olie, massage, ontspanningsoefeningen, muziek, voetbad en werken met energie.

Je leert een aantal eenvoudig toe te passen interventies die het comfort van je patiënt kunnen verbeteren. Zoals het bereiden van kruidenthee, een hand-, voetmassage, een voetbad, werken met ontspanning, werken met muziek

Alle vaardigheden worden meerdere keren geoefend, zodat je er echt wat mee kunt in de praktijk.

Daarnaast oefen je de vaardigheden ook thuis. Doordat je meteen aan de slag gaat met  het geleerde kan je gerichte vragen stellen en optimaal gebruik maken van de deskundigheid van de docent en de ervaringen van je groepsgenoten.

Als je deze cursus hebt afgesloten met een certificaat kan je je inschrijven bij het deskundigheidsdomein complementaire zorg in het kwaliteitsregister V&V. Hiermee kan je aan je werkgever en patiënt aantonen dat je deskundig bent op het gebied van de complementaire zorg.

Hoe leer je?

Door theorie- en praktijklessen, maar ook door het zelf ervaren en toepassen van de interventies welke jij gaat beschrijven door middel van een reflectieverslag. Daarnaast lees je thuis nog de bijbehorende hoofdstukken uit het boek en oefen je de vaardigheden. Hiervoor werk je met een logboek. Verder leer je van de ervaringen van de andere cursisten.

Doelgroep

Voor alle verzorgenden en verpleegkundigen die meer willen weten over complementaire zorg.

Als je met complementaire zorg aan de slag wilt, geeft de cursus je een goede basis om deskundig met een aantal interventies te starten. Na de cursus kan je je opgeven voor vervolgcursussen, bijvoorbeeld ‘gebruik van etherische olie’, ‘massage en ontspanningstechnieken’, of ‘healing touch’.

Lesmateriaal

Het boek ‘Inleiding Complementaire Zorg’ is verplichte stof en kan aangeschaft worden bij http://www.bsl.nl of http://www.bol.com kosten ca euro 89,00. Praktijkmaterialen tijdens de cursusdagen zijn gratis, een praktijksetje etherische oliën kan je met korting zelf aanschaffen. De docent verteld je bij wie je dit kan bestellen. Dit is niet verplicht.

Docenten:

  • Petra van Mill
  • Thobien Robberts
  • Wilma Bijl

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)