Gezocht: Ervaring met migranten met dementie en onbegrepen gedrag voor focusgroep

  • 21 januari 2021
  • Nieuwsbericht
  • M&G Dementieverpleegkundigen

Onbegrepen gedrag is een bekend probleem bij dementie. Het gaat dan om moeilijk hanteerbaar gedrag (in het Engels: challenging behaviour) zoals bijvoorbeeld slaan, roepen, apathie of seksuele ontremming. Er bestaan richtlijnen voor het omgaan met onbegrepen gedrag. Deze blijken in de praktijk niet voldoende houvast te bieden wanneer het gaat om cliënten met een niet-Westerse achtergrond. In het project ‘Op weg’ ontwikkelen de hogescholen Windesheim en InHolland samen met zorgorganisaties Carintreggeland en Cordaan, UNO-UMCG, V&VN en Alzheimer Nederland (afdeling IJssel-Vecht) een verpleegkundige aanpak voor onbegrepen gedrag bij niet-Westerse migranten met dementie in de thuissituatie.

Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar verpleegkundigen die ervaring hebben met onbegrepen gedrag bij niet-Westerse migranten met dementie. Op 1 april a.s. organiseren wij een online focusgroep waarin we met hen in gesprek willen gaan over dit thema. Heb jij ervaring met de doelgroep en ben je benieuwd naar de ervaringen van collega-verpleegkundigen? Meld je dan aan door een mail te sturen aan: lm.groen-vande.ven@windesheim.nl. Tijdens de bijeenkomst vertellen we je ook wat de eerste resultaten zijn van de interviews en observaties die we in het project ‘Op weg’ hebben gedaan bij niet-Westerse cliënten met dementie, hun mantelzorgers en zorgverleners. We hopen je te ontmoeten op 1 april.

Dr. Leontine Groen – van de Ven

Onderzoeker Lectoraat Goed Leven met Dementie

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)