Nieuwe opleiding Arboverpleegkundige

  • 15 november 2021
  • Nieuwsbericht
  • Academie
  • Arboverpleegkundigen
NSPOH (2)

Utrecht, 15 november 2021 – Op 22 februari 2022 (was 8 november 2021) start de opleiding Arboverpleegkundige bij de NSPOH in Utrecht en Breederode Hogeschool in Rotterdam. Deze nieuwe opleiding is voor verpleegkundigen die willen groeien in hun rol als bedrijfsadviseur en de bedrijfsartsen op een breder gebied willen ondersteunen bij verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid. Deelnemers hebben de opleiding Praktijkondersteuner Bedrijfsarts (POB) gevolgd en beschikken over een relevante werkplek onder begeleiding van een bedrijfsarts. Na succesvolle afronding ligt de weg open naar registratie in het kwaliteitsregister voor arboverpleegkundigen. Informatie is te vinden op de websites van deze opleidingsinstituten. De inschrijving is geopend.

 

Tekort aan bedrijfsartsen

De opleiding Arboverpleegkundige sluit zich aan bij actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Immers, de focus van gezond werken ligt steeds meer op preventie, positieve gezondheid, leefstijl en duurzame inzetbaarheid. Dat verleden ook bij de laatste wijzigingen in de Arbowet. Daardoor zijn steeds vaker extra handen nodig om bedrijfsartsen te ondersteunen. Het tekort aan bedrijfsartsen stimuleert de behoefte aan deze ondersteuning meer en meer. Het gaat dan niet alleen om ondersteuning bij verzuimbegeleiding, maar ook om ondersteuning bij preventie, duurzame inzetbaarheid en betere verankering in het arbo-, verzuim- en personeelsbeleid. De praktijkondersteuner bedrijfsarts werkt al in taakdelegatie nauw samen met de bedrijfsartsen. Meestal vooral bij de verzuimbegeleiding. De arboverpleegkundige kan meer, en vooral ook een zelfstandige bijdrage leveren op het gebied van preventie en advisering over verbeteringen in het bedrijfsbeleid.

 

Rotterdam en Utrecht

De opleiding bestaat uit zeven lesdagen en een praktijkgedeelte, verdeeld over 5 maanden. De opleidingsdagen vinden afwisselend via afstandsonderwijs (online) en bijeenkomsten in Utrecht/Rotterdam plaats.

Samenwerken doen de NSPOH en Breederode Hogeschool al sinds 2017 met de opleiding Praktijkondersteuner Bedrijfsarts. De NSPOH verzorgt opleidingen in de sociale geneeskunde, waaronder de opleiding tot Bedrijfsarts. Breederode Hogeschool is onder andere bekend als aanbieder van de opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH/PVK).

Einde persbericht

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!