Forensisch verpleegkundigen

Per 1 juni 2021 is bij V&VN Ambulancezorg de vakgroep ‘Forensisch Verpleegkundigen’ opgericht. Als vakgroep zijn wij aangesloten bij de afdeling V&VN Ambulancezorg. Hoewel de expertisegebieden verschillend zijn, zijn er ook overeenkomsten vanwege het spoedeisende karakter van het werk en omdat diverse ambulanceverpleegkundigen en verpleegkundigen van de midden complexe ambulancezorg ook forensisch verpleegkundige zijn. Wij denken daarom veel van elkaar te kunnen leren en met elkaar te kunnen samenwerken en discussiëren over vakinhoudelijke thema’s en raakvlakken.
 
De activiteiten van de vakgroep Forensisch Verpleegkundigen zullen zich onder meer richten op het delen van ervaringen, casuïstiekbespreking en scholing. Hierbij willen wij niet alleen samenwerken met V&VN Ambulancezorg en andere afdelingen en platforms binnen V&VN, maar ook met het Forensisch Medische Genootschap (FMG) en samenwerkingspartners zoals bijvoorbeeld Centrum Seksueel Geweld (CSG), het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK). De vakgroep vormt op die manier een vertegenwoordiging voor landelijke stakeholders.
 
Ben je nu forensisch verpleegkundige en geïnteresseerd om aan te sluiten bij de vakgroep, dan kun je lid worden van deze vakgroep. Dit kan door - naast het basislidmaatschap bij V&VN - een aanvullend lidmaatschap voor V&VN Ambulancezorg te nemen van € 40,50. Als je al een aanvullend lidmaatschap hebt, doordat je al bij V&VN Ambulancezorg bent aangesloten, kan je ook een lidmaatschap voor de vakgroep Forensisch Verpleegkundigen aanvragen. Hiervoor worden geen extra kosten berekend.
 
Forensische verpleegkunde is in Nederland een relatief jong vakgebied geïntroduceerd door een aantal gedreven en betrokken (forensisch) verpleegkundigen. Om te werken naar de Forensische Verpleegkunde als erkend vakgebied, hebben zij de handen ineengeslagen en is in 2013 de opleiding ‘Forensische Verpleegkunde’ geïntroduceerd. Inmiddels zijn wij acht jaar verder en is het aantal forensisch verpleegkundige enorm gestegen.  Het is tijd voor de volgende stap: het oprichten van een eigen vakgroep binnen de beroepsvereniging. Deze stap is noodzakelijk en essentieel voor verdere professionalisering van het beroep en om in de toekomst een zelfstandige en professionele collega te kunnen zijn voor alle samenwerkende partijen.
Graag zien wij jullie aanmelding tegemoet, zodat wij ons gezamenlijk kunnen inzetten voor het mooie vak dat wij uitoefenen. Voor meer informatie en aanmelden kan gemaild worden met ambu@venvn.nl.


Met vriendelijke groeten,


Kristy Larkin, Ingeborgh Lagrand, Wendy Deugd en Ellen Vlieger-van Leijden

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)