Wat is PHTLS?

PHTLS staat voor Pre-Hospital Trauma Life Support en is een methodiek waarbij ieder traumaslachtoffer volgens een vaste volgorde wordt behandeld. PHTLS is van origine een Amerikaanse aanpak. De Amerikaanse NAEMT (National Association of Emergency Medical Technicians) is eigenaar van het concept. PHTLS Nederland streeft naar een optimale afstemming tussen het PHTLS-concept, de leerstof van de Nederlandse opleidingen, het Landelijk Protocol Ambulancezorg en de Nederlandse werksituatie. Belangrijk punt van aandacht daarbij is de hoge mate van professionaliteit en de ruimte voor zelfstandig handelen van Nederlandse ambulancehulpverleners. Een internationaal onderwijsprogramma op het gebied van traumatologie dus.

Wat is het belang voor de patiënt?
PHTLS is een uniforme doctrine. Deze zorgt ervoor dat een patiënt van Harlingen tot Vlissingen en Maastricht op dezelfde wijze verantwoorde ambulancezorg krijgt.PHTLS NederlandV&VN Ambulancezorg is samen met de Nederlandse Vereniging van Traumatologie de licentiehouder voor Pre Hospital Trauma Life Support in Nederland. V&VN Ambulancezorg onderhoudt actief contact met de NAEMT/PHTLS Executive Board en onze samenwerkingspartners zoals de Nederlandse Vereniging voor Traumatologie, de St. ATLS, het Ministerie van Defensie en Europese partners.

PHTLS Nederland ziet toe op de kwaliteit en de organisatie van de PHTLS-cursussen (provider course & instructor course). De uitvoering van de PHTLS cursussen is belegd in de sector ambulancezorg bij de Ambulance Academie te Harderwijk.

Secretaris PHTLS Nederland: Ina Bolt-Riepma
Secretariaat bereikbaar via ambu@venvn.nl

Meer informatie over NAEMT/PHTLS 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)