Erik Jansen (54) uit Winschoten is docent ouderenzorg aan de Hanzehogeschool Groningen.
Waarom heb je je verkiesbaar gesteld voor de ledenraad van V&VN?
De zorgwereld verandert snel. Vanuit mijn ruime ervaring als verpleegkundige in diverse werkvelden, hogeschooldocent aan de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool en bestuurslid van V&VN Opleiders hoop ik in de Ledenraad V&VN mijn bijdrage te kunnen leveren aan de veranderende rol van verzorgenden en verpleegkundigen in de steeds complexere zorgwereld. Die zorgwereld verandert snel. We willen de kwaliteit van zorg borgen en verbeteren, maar moeten dat zien te bereiken met minder zorgpersoneel. De vergrijzing zorgt voor meer ouderen, die ook nog eens steeds ouder worden. De complexiteit van zorg stijgt daardoor. Door de extramuralisering verplaatst veel van die complexe zorg zich naar zorgorganisaties die daar mogelijk nog niet klaar voor zijn.
Wat wil je bereiken?
Met name bestendiging van de kwaliteit van ons vak in deze snel veranderende zorgwereld. Vanuit V&VN zorgen dat zowel V&VN Centraal als alle platformen en afdelingen een constructieve rol gaan spelen in het aantrekken van voldoende en deskundige collega’s en het opleiden van nieuwe professionals en zittende professionals. Het veel meer vanuit de netwerkgedachte handelen in plaats van ieder voor zich. Ik wil daarin vooral zorgen voor de verbinding.
Waarom moeten V&VN leden op jou stemmen?
Iedereen die zich kandidaat stelt wil een bijdrage leveren aan een V&VN als afspiegeling van de verzorgende en verpleegkundige beroepsgroepen. Ik hoop het verschil te maken door mijn brede ervaring: zowel vanuit de zorg als verpleegkundige, vanuit het onderwijs als docent en vanuit de innovatie van het zorgonderwijs als onderwijsinnovator en bestuurslid van V&VN Opleiders. Ik ben pragmatisch, verbinder en een doorzetter: zo hebben we samen met een aantal zorginstellingen in het noorden van het land de Ketenstage ontwikkelt die een bijdrage levert aan het probleem dat we weinig studenten geïnteresseerd kregen voor de ouderenzorg. Deze ketenstage is opgenomen als ‘best practice’ in het VWS Actieprogramma ‘Werken in de zorg’.
Vertel iets persoonlijks over jezelf
Ik ben veel bezig met ons vak. Sta eigenlijk altijd in de beschouwende stand hoe zorg en zorgonderwijs anders en beter kan. Daar haal ik veel energie uit. Maar om m’n hoofd leeg te krijgen rijd ik motor. Veel werkbegeleiders kennen mij ook niet anders dan ‘de docent op de motor’. Heerlijk, om bij weer en wind alleen maar geconcentreerd te zijn op het rijden. Dat is mijn manier van mindfulness ;-)