Leermiddel uitgelicht: Factchecker Registratielast

Regelmatig lichten we een handige app of tool uit waarmee jij je kennis kunt vergroten. Deze maand de Factchecker Registratielast van Vilans omdat registratielast weer volop in de belangstelling staat, zeker nu de personeelstekorten in de zorg voorlopig nog niet over zijn.

Factchecker Vilans

De Factchecker: wat is het?
De Factchecker is een document dat ingaat op een aantal dilemma’s die spelen bij registraties die voorkomen in het werk van wijkverpleegkundigen. Als wijkverpleegkundige ben je steeds meer tijd kwijt met het invullen van formulieren en checklists. Kostbare tijd die je liever met cliënten doorbrengt. De registratiedruk lijkt alleen maar toe te nemen en roept vragen op. Dilemma’s die aan de orde komen zijn onder meer: ‘Is het verplicht om de cliënt het zorgplan te laten ondertekenen?’, ‘Is 5-minutenregistratie verplicht?’ en ‘Is het doen van een checklist risicosignalering verplicht?’

In het document lees je waar de registratie vandaan komt en wat de achterliggende reden is. Doel van het document is helderheid te geven, een discussie op gang te brengen over nut en noodzaak en handvatten te bieden om registratielast terug te dringen. Zodat de professionaliteit van verzorgenden en verpleegkundigen weer centraal komt te staan, en niet de registratie.

Bekijk de Factchecker via de website van Vilans.

Waarom is het gemaakt?
“Met de Factchecker willen we helderheid bieden, een discussie op gang brengen over nut en noodzaak en handvatten bieden om registratielast terug te dringen. De professionaliteit van verzorgenden en verpleegkundigen moet centraal staan, en niet de registratie’, schrijven de samenstellers.”

Wat vindt de praktijk ervan?
We legden de Factchecker voor aan Wijkverpleegkundigen Marjolein Zilverentant en Elsbeth Rispens-Mud. Zij hadden allebei hun eigen ervaring:

Elsbeth: “De Factchecker is een welkom document”
"Ik had de factsheet net onder de aandacht gebracht van de VAR. Samen gaan we kijken wat anders/beter kan ten aanzien van de registratielast. We vinken heel wat lijstjes af omdat het altijd zo is gedaan. Ik ben heel blij dat er gekeken wordt naar dat wat echt nodig is en dat we lijstjes weer gaan gebruiken als hulpmiddel op het moment dat de cliënt situatie daarom vraagt."

Ik vind de Factchecker heel bruikbaar omdat:

  1. Er duidelijk in vermeld staat wat verplicht is en door wie dit verplicht is gesteld (vaak hoor ik dat moet van, maar niemand weet het precies).
  2. Je gemotiveerd een registratie onder de aandacht kan brengen, zoals de risicosignalering (kreeg niet echt contact heirover met de afdeling kwaliteit, nu heb je een duidelijke onderbouwing).
  3. Er staan oplossingen bij om de last te beperken, je gaat directer op de last in en hoe je deze kan beperken.


Marjolein: “Schrikken van het overzicht aan procedures”
“Los van wat ik nou precies van de Factchecker vind, riep de Factchecker bij mij eerder een algemene reactie op. Ik schrok namelijk vooral dat een instrument als de Factchecker zo duidelijk laat zien dat procedures dominant geworden zijn. Waar is de inhoud van zorg en het vertrouwen in de deskundigheid gebleven? Ik lees er ook een beetje uit dat anderen blijkbaar bepalen waar goede zorg aan moet voldoen (de vraag is of je dan ook daadwerkelijk kwaliteit meet?), en dat er blijkbaar van wordt uitgegaan dat wijkverpleegkundigen zelf niet weten wat belangrijk is en zij het eigenaarschap van het vak verloren hebben. Dat geeft mij weinig vertrouwen.”

Handige links

Handige tools
Toolbox wijkverpleging

Nieuws
Actiedag #meerzorgminderpapier
Geen 5 minuten registratie bij MeanderGroep
Beter Laten: 5 tips voor de praktijk

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)