Update je kennis

Leer over de veilige principes

Zorgmedewerkers hebben vaak vragen over het toepassen van de Veilige Principes in de praktijk. Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen, zoals over dubbele controle, toedienlijsten, actuele medicatieoverzichten en het werken met distributiesystemen. De antwoorden zijn door het Platform Medicatieveiligheid gepubliceerd. De Veilige Principes beschrijven precies wie waar verantwoordelijk voor is bij het beheren, uitdelen en toedienen van medicijnen. Bekijk de handige infographic (pdf).


Leidraad medicatieveiligheid

Veilige geneesmiddelentoediening in de langdurige zorg is van groot belang. V&VN heeft daarom een Leidraad (pdf) opgesteld waarmee kan worden bepaald of een zorgmedewerker competent is om veilig medicijnen te verstrekken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat de Leidraad toepassen bij het toezicht.


Richtlijn medicatie-overdracht

Zelftest medicatieveiligheid

Weet jij voldoende om medicatiefouten te helpen voorkomen? Test dit nu met de zelftest medicatieveiligheid voor zorgmedewerkers in verpleeghuizen en woonzorgcentra. De test is gebaseerd op de Veilige Principes en je krijgt direct verbetertips!

Meer weten: bekijk de informatiefilm "De bedoeling van Veilige Principes".