Naar de homepage
Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
  Home   Zoeken
Handhygiëne in ziekenhuis zelden nageleefd

De richtlijnen voor handhygiëne in ziekenhuizen worden niet goed nageleefd. Slechts 20 procent van de regels wordt daadwerkelijk in acht genomen. Verpleegkundigen en artsen verschillen hierin niet. Dat blijkt uit onderzoek van Vicky Erasmus. Zij deed een steekproef in 24 Nederlandse ziekenhuizen.

Handhygiëne wordt beïnvloed door de omgeving, het gedrag van collega's, gewoonte en kennis van de richtlijnen, blijkt uit het onderzoek. Voor verpleegkundigen speelt het gedrag van collega's een grote rol.

Slimme inrichting
Door onhandig ingerichte kamers blijkt het vaak lastig om richtlijnen na te leven. Vicky Erasmus: “Naast educatie en feedback geven, is het belangrijk om aandacht te schenken aan het sociale proces, bijvoorbeeld met rolmodellen. Goede gewoontes kunnen worden bevorderd door de omgeving zo optimaal mogelijk in te richten, bijvoorbeeld door handalcohol dispensers altijd gemakkelijk voorhanden te laten zijn.'”

Strenger
Een deel van de ziekenhuisinfecties is te voorkomen door strikte naleving van hygiënevoorschriften. De IGZ gaat strenger controleren op naleving van deze regels en het toepassen van richtlijnen.

Vicky Erasmus is 25 april gepromoveerd op haar proefschrift 'Compliance to Hand Hygiene Guidelines in Hospital Care. A stepwise behavioural approach’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Bron: Erasmus MC

Vakdossier Veiligheid

 Gepubliceerd: 25-04-2012
Aantal keer bekeken: 2851


Reactie(s)
Geef je reactie

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel
Reactie:
CAPTCHA image
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef je reactie

Terug
Handhygiëne in ziekenhuis zelden nageleefd

Copyright V&VN 2007-    Reageer   Gebruiksovereenkomst    Privacybeleid       Beheer