Beroepsprofielen

Het werk van verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten verandert: complexere zorgvragen, meer zorg thuis en technologische innovaties. Daarnaast is het moeilijker om voldoende collega’s te vinden. Om aan te sluiten bij deze ontwikkelingen en richting te geven aan de beroepsprofielen en beroepscode is het nodig deze te moderniseren. We doen dit samen met zoveel mogelijk zorgprofessionals in het land om tot een gedragen visie te komen. Het is belangrijk dat landelijke kaders vanuit de opleidingen en de praktijk hierop aansluiten. Daarom betrekken we ook onderwijs- en werkgeversorganisaties. Daarbij maken we gebruik van bestaande kennis, inzichten en ervaringen. Zo dragen we bij aan de verdere versteviging van onze beroepen.

Op deze pagina vind je alle actuele informatie met betrekking tot de modernisering van de beroepsprofielen.

Vragen over beroepsprofielen

Een beroepsprofiel beschrijft wat iemand in een bepaald beroep in het algemeen doet, ongeacht de werkgever. Een beroepsprofiel is gericht op een hele beroepsgroep. 

Ja, de professionele standaard bestaat uit:  

-Vakinhoudelijke normen, zoals vakinhoudelijke en technische regels, (zorg)standaarden, richtlijnen en protocollen, beroepscode en gedragsregels, beroepsprofielen, specifieke ethische regels binnen de zorgverlening.  

-Juridische normen, waaronder wet- en regelgeving en jurisprudentie zoals uitspraken van de (tucht)rechter.  

-Mengvormen, waaronder richtlijnen van de inspectie (opgelegd aan instellingen), algemene juridische, ethische en beroepsnormen, standpunten en adviezen van gezaghebbende organisaties. 

De Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden en de Beroepsprofielen vormen de basis voor de professionele standaard en zijn daarmee heel belangrijk. 

Anders dan een beroepsprofiel, geldt een functieprofiel voor een specifiek beroep. Een functieprofiel beschrijft wat een medewerker bij een specifieke werkgever doet binnen een bepaalde functie. 

Een beroep is een algemene benaming voor werk dat iemand doet en waarvoor je meestal een opleiding hebt gevolgd. Een beroep is niet gebonden aan één werkgever of organisatie. Daarnaast geeft een beroep aan wat je bent – bijvoorbeeld verpleegkundige of verzorgende - of welk werkveld je hebt gekozen. 

Een functie is een concrete rol die je vervult binnen een specifieke organisatie. Een functie beschrijft wat je op je werk doet en welke verantwoordelijkheden je hebt. Functies kunnen verschillen per werkgever, zelfs binnen hetzelfde beroep. Een voorbeeld van een functie is een ‘Praktijkverpleegkundige op de hartafdeling in Ziekenhuis X’. 

Samen maken we de zorg beter. Word lid!

Wij zijn de verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten van Nederland. Verenigd in V&VN zetten we ons in voor (kennis)ontwikkeling en het versterken en positioneren van onze beroepen. Wil jij zeggenschap over jouw vak? Sluit je dan bij V&VN aan! Met ruim 100.000 leden vormen we één krachtige stem. Van de werkvloer tot in politiek Den Haag.