Naar de homepage
Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
  Actueel   Zoeken
Verpleegkundigen mogen vanaf januari medicatie voorschrijven

Oncologie-, long- en diabetesverpleegkundigen mogen met ingang van 1 januari 2013 medicatie voorschrijven. Minister Schippers van VWS meldde dit aan de Tweede Kamer in een brief waarin ze toelicht hoe gespecialiseerde long-, oncologie- en diabetesverpleegkundigen medicatie kunnen voorschrijven, op voorwaarde dat zij de module farmacotherapie hebben gevolgd.

Eerder dit jaar werd de voorschrijfbevoegdheid voor verpleegkundigen uitgesteld om wetstechnische redenen. Deze zijn nu opgelost. Dit betekent dat de 3 groepen gespecialiseerd verpleegkundigen medicatie mogen voorschrijven. Bij diabetesverpleegkundigen gaat het om bloedglucoseregulerende geneesmiddelen, bij longverpleegkundigen om inhalatiemedicatie en bij oncologieverpleegkundigen om antidiarrhoica, anti-emetica, benzodiazepinen, laxantia, middelen van pijnbestrijding en secretieremmers.
 

Farmacotherapie
Voorwaarde is dat de verpleegkundige een module farmacotherapie heeft gevolgd en dat met een getuigschrift kan aantonen. Veel verpleegkundigen hebben dit al gedaan in de opleiding. De module farmacotherapie leert je de basisprincipes van het voorschrijven, wat je doet bij bijwerkingen, waar je ze meldt. Ook leer je over de medicatie die je gaat voorschrijven, over de nawerkingen en medicijninteracties. Verpleegkundigen die nog niet in het bezit zijn van een getuigschrift van de module farmacotherapie, kunnen deze met ingang van 15 november nog gaan volgen, schrijft de demissionair minister in haar brief aan de Tweede Kamer.
 

Tweede Kamer
Het enige voorbehoud is dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de voorschrijfbevoegdheid, leden van de Tweede Kamer kunnen nog bezwaar maken. V&VN verwacht geen bezwaren, omdat eerdere bezwaren grotendeels zijn opgelost met de nieuwe regeling. De apotheker kan nu zien of de betreffende verpleegkundige voorschrijfbevoegd, door een vinkje in het BIG-register.
 

Scholing
De V&VN Academie biedt speciaal voor deze groepen verpleegkundigen een scholing over medicatie voorschrijven. Lees meer over deze scholing.

Lees meer over de veranderde wetgeving in dossier Nieuwe Geneesmidddelenwet.
 

 Gepubliceerd: 28-10-2012
Aantal keer bekeken: 2446


Reactie(s)
Geef je reactie

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel
Reactie:
CAPTCHA image
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef je reactie

Terug
Verpleegkundigen mogen vanaf januari medicatie voorschrijven

Copyright V&VN 2007-    Reageer   Gebruiksovereenkomst    Privacybeleid       Beheer